Болгарія передасть Україні засоби ППО

Комітет із питань оборони парламенту Болгарії підтримав передачу Україні переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК) та зенітних ракет різних типів для посилення ППО.

Болгарія передасть Україні засоби ППО
Болгарія передасть Україні засоби ППО

Рішення підтримали 11 членів парламентського комітету на позачерговому засіданні у четвер, 7 грудня.

Йдеться про застарілі та надлишкові засоби протиповітряної оборони — ПЗРК і зенітні ракети різного типу.

У Бoлгарії стверджують, що Україна має можливість повернути у стрій несправні ракети.

«На відміну від Бoлгарії, Україна заявила, що має можливість прийняти на озброєння такі дефектні боєприпаси та поставити їх на службу в українську армію», — заявила болгарська сторона.

Пропозиція передачі засобів ППО є частиною проєкту рішення про надання додаткової військової допомоги Україні, яку в четвер представили партії урядової коаліції Болгарії.

У ньому йдеться про визначення Болгарією надлишкової кількості озброєння і техніки, необхідної для укомплектування формувань воєнного часу, і підготовку пропозиції про надання цього озброєння й техніки Україні.

Також мають відбутися переговори з урядами країн-членів НАТО щодо розгортання зенітних та протикорабельних ракетних комплексів Північноатлантичного альянсу для посилення обороноздатності Болгарії.

Окрім того, пропонується долучення Болгарії до коаліції країн з підготовки українських льотчиків на винищувачах F-16 і дозволити проводити тренування до 160 українських військових на рік на ротаційній основі.