СБУ затримала у Миколаєві агента рф, який готувався до «евакуації» після коригування повітряних ударів по місту

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента головного управління генштабу збройних сил росії (відомого як гру), який розвідував позиції та маршрути руху Сил оборони на Миколаївщині.

СБУ затримала у Миколаєві агента рф, який готувався до «евакуації» після коригування повітряних ударів по місту
СБУ затримала у Миколаєві агента рф, який готувався до «евакуації» після коригування повітряних ударів по місту

Передусім фігурант намагався виявити можливі місця дислокації зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону.

На виконання цього завдання ворожий агент отримав від своїх «кураторів» з російського гру 10 тис. грн «авансу» на власну банківську картку.

Наступні суми мали надходити фігуранту по мірі надання ним нових координат базування та переміщення українських військ.

Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та коригування повторних ударів по області із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed.

Після виконання всіх ворожих завдань окупанти обіцяли «евакуювати» свого поплічника на лівобережну частину Херсонщини, де проживали його батьки.

Втім, співробітники СБУ завадили реалізації цих «планів» — встановили місцеперебування російського агента та затримали його на спробі передачі розвідінформації загарбникам.

За даними слідства, затриманим є місцевий житель, якого воєнна розвідка рф дистанційно завербувала через його рідних. Вони проживають на тимчасово окупованій частині Херсонщини і вже тривалий час співпрацюють з російською спецслужбою.

За вказівкою загарбників родичі передали фігуранту контакт «куратора» з російського гру та «умовні фрази», які зрадник використав для встановлення агентурного зв’язку з окупантом.

Під час обшуку у затриманого вилученого мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Миколаївській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.