Візит Зеленського до США та зустріч з Байденом: чого очікувати Україні?

Візит Президента Володимира Зеленського до Вашингтона може пришвидшити розблокування допомоги Україні.

В. Зеленський та Джо Байден
В. Зеленський та Джо Байден

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Візит було заплановано, як частину заходів для того, щоб переконати республіканців проголосувати за допомогу Україні. Після візиту Зеленського адміністрація США в черговий раз продемонструє, що вона підтримує Україну. В цьому контексті республіканці виглядають, як люди, яким доведеться робити вибір — вони підтримують та захищають Україну від проблем, пов’язаних з рф, Іраном та Китаєм, або будуть далі блокувати виділення допомоги. Тому цей візит виключно технічний для того, щоб мотивувати республіканців зняти свої заперечення», — каже В. Воля.

На його думку, навіть без візиту є висока ймовірність, що допомогу Україні республіканці затвердять. Однак візит В. Зеленського може прискорити цей момент.

Крім того, на думку експерта, В. Зеленський на зустрічі з Джо Байденом обговорять підготовку України до нового наступу.

«Під час розмови порушать питання підготовки оборони сил України на зимовий період та про підготовку наступу на 2024 рік. Також підіб’ють підсумки військової компанії 2023 року», — підкреслює В. Воля.

За його словами, публікації в західних ЗМІ про перемовини з рф - не відповідають дійсності.

«Немає нічого критичного, щоб говорити про переговори. Цю тему просувають росіяни та люди, яка називають себе експертами, в тому числі в західних ЗМІ. Тож жодних відкладань наступу у 2024 році та перемовин на умовах рф не буде. Можливо рф сама захоче перемовини в кінці 2024 року, якщо виявиться, що нічого не змінилося на користь росії. Не варто забувати, що негативні процеси в економіці рф загострюються. Зараз просто до президентських виборів в рф, кремель штучно створює картинку, що економіка впоралася зі всіма санкціями. Насправді ж військовий бюджет рекордно висмоктує гроші з рф. Тому на другу половину 2024 року до купи може скластися декілька обставин, які змусять еліту рф, шукати різні варіанти завершення війни», — резюмує політолог.