Збій у роботі Київстара є потужним сигналом для початку його націоналізації — фахівець з кібер-безпеки

Ситуація з Київстаром має стати потужним сигналом для влади і для суспільства у вирішенні питання з націоналізацією російських активів.

Збій у роботі Київстара
Збій у роботі Київстара

Про це в коментарі заявив фахівець з кібер-безпеки Іван Пєтухов.

«На події з Київстаром дивлюся з іншого боку. Тобто, ми як суспільство, та влада в цілому повинні перестати бути толерантними до активів ворога. Ні для кого не є таємницею, що за Київстаром стоїть VEON — груп. А це 100% російський капітал. Якщо ми хочемо, щоб до нас нічого не прилітало на кіберфронті, то повинні спиратися на національні компанії чи компанії з прозорим міжнародним капіталом. Тоді все буде знаходитися під контролем. Коли ж нам — „А какая разница“ та ми сплачуємо Київстару (російськму бізнесу) за мобільний інтернет та зв’язок, то можемо в будь-який час залишитися без них. Не хочу розвивати конспірологію, але варіанти можуть бути різними. Однозначно — Київстар має бути націоналізовано. За визначенням в Україні не може бути з капіталом рф — компанія національного масштабу. А сьогоднішня атака — привід, щоб здійснити цей шлях», — каже І. Пєтухов.

За його словами, в першу чергу треба вирішити технічні проблеми та питання.

" Починати треба з арешту всіх активів та зміни менеджементу, який сьогодні знаходиться в Київстарі. Також треба перевірити всі технічні взаємоз'єднання та дії менеджменту і фахівців Київстару за останні роки. Нагадаю, що в шахеді була знайдена карточка саме «Київстару». Звідки ми знаємо, що те що відбувається сьогодні не наступний крок нашого ворога, щоб завдавати потужного удари зсередини?", — каже І. Пєтухов.

Він нагадав, що на обслуговуванні в Київстарі знаходиться багато комерційних компаній. Також багато громадян користуються послугами цього мобільного оператору та мають домашній інтернет від Київстару.

" Банки також можуть бути на Київстарі, через що тепер вони зазнають величезних збитків. Важко прогнозувати, коли оператор відновить свою роботу. Не розумію, чому не спрацювали резервні центри керування мережею. Тут багато питань, на які мають відповідати відповідні державні фахівці та влада. Про це мали думати, ще на початку війни у 2014 році. Маю на увазі позбутися всіх російських активів. Не має бути російського капіталу — це просто сором перед суспільством та всім світом", — резюмує І. Пєтухов."