Експерт підбив підсумки перемовин Зеленського з Байденом

Візит президента В. Зеленського до США дав поштовх для прикладних перемовин за необхідну допомогу Україні, яку блокує американський конгрес.

Експерт підбив підсумки перемовин Зеленського з Байденом
Експерт підбив підсумки перемовин Зеленського з Байденом

«Для оцінки ефективності візиту президента Зеленського в США, треба розуміти політичне середовище, та діалог, в якому зараз перебувають представники Республіканської партії США. Однак візит президента, дав поштовх для прикладних перемовин. Ми бачимо вихід, як демократів, так і республіканців, зі своїх полярних ультимативних позицій, а також початок пошуку компромісу. Хоча, на жаль, до кінця цього року, рішення про додаткову допомогу Україні, очевидно проголосовано конгресом не буде. Адже пошук компромісу розпочався лише на цьому тижні. Зеленський лише прискорив цей процес, але якщо взяти календар на наступний місяць, коли конгрес буде виходити вже з новорічних канікул, то робота розпочнеться з 8−9 січня. В них буде 3 дні спільних сесійних тижнів, а ще додатково буде сесійний тиждень сенату. Тобто фактично весь тиждень у них буде зайнято роботою та прийняттям рішень», — каже І. Чаленко.

На його думку, за необхідну допомогу Україні конгрес проголосує в січні. Поки ж голова Білого дому Джо Байден виділив нам 200 млн дол.

«Це певний жест, що США фактично не кидають Україну та підтримка буде продовжуватися. Хоча українці сподівалися, що результат буде швидшим. Бо тепер президент рф в. путін казати росіянам, що Київ кидають його основні союзники та партнери. З пропагандистської точки зору — це дуже небезпечно. Однак Україна все одно отримає фінансову та воєнну допомогу від США у січні 2024 році і це головне досягнення. Україна продовжує бути частиною внутрішньоамериканської політичної кухні в руслі майбутніх президентських виборів в США», — резюмує експерт.