Російські агенти, українські шпигуни чи перевірка спецслужби: хто прослуховував Залужного?

17 листопада низка ЗМІ повідомила, що в кабінеті Головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного знайшли прослушку. Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо цього інциденту.

Валерій Залужний
Валерій Залужний

Ситуацію прокоментував військовий експерт, майор запасу, учасник Російсько-української війни Олексій Гетьман для телеканалу i-ua.tv.

«Ми можемо тільки припускати, що там відбулося. У будь-якому випадку є факт того, що там „жучки“ знайшлись. Хтось їх мав туди поставити. Це не просто кинули якусь невеличку річ, диктофон, умовно кажучи, десь під стіл, щоб можна було прослуховувати. Це було встановлено професійно і для цього потрібний деякий час, декілька годин. Для цього треба було зайти в приміщення і бути впевненим у тому, що туди ніхто не може зайти. У будь-якому випадку це приміщення охороняється. Тобто таємно проникнути без попередньої домовленості з охороною було практично неможливо. Тому тут спрацювала ціла група людей, які це зробили», — пояснив він.

Поки невідомо, хто встановив прослуховувальний апарат. Однак військовий експерт вважає, що це була підготовлена акція.

«Тому що диверсанти, шпигуни не могли пробратися туди якимись димарями, це так не працює, таке тільки в кіно буває. Щоб зайти в приміщення, вони повинні були мати із собою інструменти, щоб встановити прослуховування. І весь цей час, поки вони встановлювали, ніхто не мав туди зайти випадково», — зазначив майор запасу.

За його словами, пристрій був прослуховуючий, але не міг передавати інформацію.

«Якщо це російські шпигуни, то це погано, якщо в них є якісь виходи на людей, які безпосередньо причетні до кабінетів, де знаходиться Головнокомандувач. Якщо це були якісь внутрішні розборки політичні (ми багато чули про те, що є якісь конфлікти між політичним і військовим керівництвом), це теж не дуже добра новина. Навіть невідомо, яка новина гірша», — сказав Гетьман.

Попри все, він схиляється до третього варіанту — перевірка української спецслужби.

«Спецслужби (розвідка, контррозвідка тощо) мають займатися перевіркою один одного. Тобто для того, щоб перевірити, як працює служба стосовно перевірки „чистоти“ кабінету, інша служба може встановити там якісь муляжі прослуховуючих пристроїв, камер для того, щоб перевірити, як їх можуть знайти. Я хочу вірити, що це було саме так. Чому це вийшло назовні? Це просто десь хтось не попередив чи не встиг попередити. Це не погоджені дії між спецслужбами», — додав військовий експерт.

Також Генеральний штаб ЗСУ офіційно підтвердив, що під час планової перевірки приміщень в одному з місць дислокації знайшли елементи обладнання для зняття інформації.

Сам Залужний, спілкуючись із журналістами, уточнив, що прослушку виявили в тому приміщенні, яке він мав використовувати для зустрічі 18 грудня. За його словами, ті, хто ставив прослуховування, навряд чи чули державні таємниці, бо кабінет тривалий час не був у користуванні.