Фермери, що починали в 90-х, з часом перетворилися на мініолігархів, — експерт

Ще наприкінці 90-х — на початку 2000-х років органами влади, зокрема Міністерством аграрної політики та продовольства, дуже часто керували колгоспники.

Роман Корінець і Володимир Тетерук у програмі «Точка зору»
Роман Корінець і Володимир Тетерук у програмі «Точка зору»

Про це повідомив директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Легше мати справу з одним чи кількома великими компаніями, ніж із тисячами дрібних фермерів. Десь і фермерський рух зійшов трошечки нанівець. Я давно працюю з нашою Асоціацією фермерів та приватних землевласників України, наші організації співпрацюють, бо ми розуміємо, що дорадчі послуги потрібні в першу чергу малому виробнику, а не великим компаніям. І десь вони втратили в динаміці. Я навіть спостерігаю таке, що ті фермери, що починали в 90-х, з часом перетворилися на таких мініолігархів, як називають, мікроолігархів. І вони вже відчули свою важливість, а от колгоспне минуле все-таки в голові сидить», — пояснив він.

За його словами, деякі з таких фермерів перетворилися на гальмо розвитку фермерства, бо захотіли стати мініолігархам.

«Вони забули, як вони починали. Власне, дуже мало роботи в самій Асоціації фермерів зі стимулювання розвитку нових фермерів, зі становлення нових фермерів. І це відображається на стані організації, практично організація не зростає за багато років. З кількома компаніями легше домовитися, легше керувати, легше узгодити інтереси. Фермери наші дуже голосисті. 10 фермерів — це вже проблема. І дуже важко узгодити інтереси. Потрібна системна робота, потрібні інституції, які б працювали з малими виробниками. У нас немає практично таких інституцій», — сказав Корінець.