Політолог підбив підсумки пресконференції Володимира Зеленського — будуть ротації серед військового керівництва

Після пресконференції президента Володимира Зеленського можуть відбутися ротації військового керівництва.

Політолог підбив підсумки пресконференції Володимира Зеленського
Політолог підбив підсумки пресконференції Володимира Зеленського

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Президент під час пресконференції був максимально щирим. Такий формат задовільнить більшість. Водночас це створить передумови для критики серед громадян, які активно слідкували за різними корупційними скандалами та бачать себе у внутрішній опозиції до президента Зеленського. Однак формат пресконференції зміг дати відповіді на більшість гострих питань. Зокрема це стосується запитання журналістів про заяви нардепа Безуглої», — каже І. Чаленко.

На його думку, ця пресконференція створить підґрунтя, що між політичним та військовим керівництвом є конфлікт.

«Президент зараз знаходиться у пошуку свіжих ідей стосовно подальшої тактики та оборони від російської навали. Він підтвердив, що Україна збирається повертати контроль над міжнародно визнаними кордонами 1991 року. Очевидно, що у питанні тактики будуть здійснені серйозні зміни. Зокрема, це стосується компанії по Півдню України. Також вагомою була відповідь по НАТО, де президент прямо відзначив, що вступ у НАТО частинами — це повна маячня. Якщо Україна буде вступати до НАТО, то лише всією територією. Якщо порівнювати з пресконференцією президента рф в. путіна, то вона проходила по чіткому сценарію, а Зеленський намагався відповідати живо. Однак цей захід викличе багато питань у опозиційно налаштованої аудиторії. Тобто, що між політичним та військовим керівництвом є певні розбіжності», — каже І. Чаленко.

При цьому політолог не виключає, що ротації та кадрові зміни можуть бути вже після аналізу військової компанії 2023 року.

«Будуть аналізувати дії командування та мобілізації й демобілізації тих, хто на фронті знаходиться з 2024 року. Буде букет питань, який визначатиме необхідність кадрових ротацій. Однак політичну відповідальність в тому числі за оборону перед українським народом несе Зеленський. Він це відчуває на власних рейтингах. Як раз перегрів стосовно контрнаступу негативно відбився на збільшені рівня недовіри до Зеленського, Ради та інших інституцій. Не кажу, що Зеленський буде відставляти Залужного, але очевидно, що відбудься певні ротації серед військового керівництва. Можуть бути певні заміни», — резюмує І. Чаленко.