Це нам лише на користь, а фінів навряд чи злякає, — політолог про створення військового округу в Ленінградській області

Президент рф володимир путін заявив, що в росії «не було проблем» з Фінляндією до її вступу до НАТО, але «тепер будуть». Він анонсував створення військового округу в Ленінградській області, яка межує з фінською територією.

Це нам лише на користь, а фінів навряд чи злякає, — політолог про створення військового округу в Ленінградській області

Політолог Володимир Молчанов у коментарі телеканалу i-ua.tv сказав, що йдеться не про створення, а про відновлення цього військового округу, адже це угрупування існувало протягом у період СРСР. Воно брало участь у двох поспіль агресивних війнах Радянського Союзу проти Фінляндії.

«Тобто це спроба лякати та дратувати фінів у стилі „можем павтаріть“. Коли українці та колективний Захід дивувалися млявою реакцією росії на вступ Фінляндії в НАТО, порівнювали з істериками та врешті війною проти України, шукали ірраціональну прив'язаність росії саме до України, — це було певним спрощенням. Вступ Фінляндії після публічних вимог „відповзти за межі 1997 року“ та показової агресії проти України був ляпасом, на який Москва була не здатна відповісти негайно та симетрично. Помсту відклали до кращих для них часів. Зараз, на їх думку, такі часи настали, хоча до певної міри росія повірила власній брехні тільки тому, що цю брехню тиражують ті, хто безумовно є для російського світогляду носіями істини в останній інстанції — західні медіа. Дарма, що початок покладено очевидним російським підкупом або нефінансовим впливом на деяких медійних осіб», — пояснив він.

За його словами, поки що зовсім не факт, що колективний Захід «лусне від брутальних погроз Кремля», а не навпаки — згуртується.

«Практика показує, що існуючі станом на зараз військові округи у рф приблизно здатні виставити на фронт умовну „групу армій“. Вони в росіян навіть називаються за географічними назвами тих округів, що призводить до групи „юг“, займає фронт північніше та східніше групи „восток“. Відтак якщо нововідновлений військовий округ матиме аналогічну потужність, вона цим не лише „з'їсть“ увесь запланований на 2024 рік ріст чисельності російської армії, але й потребуватиме перерозподілу на свою користь наявної на зараз живої сили, а особливо техніки, тому це нам лише на користь, та й фінів навряд чи злякає», — додав експерт.