СБУ затримала колаборанта, який під час окупації Херсона закликав «приєднати» місто до рф

Служба безпеки затримала ще одного колаборанта у результаті стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні. Зловмисник брав участь в організації незаконного референдуму рф під час тимчасової окупації міста.

СБУ затримала колаборанта, який під час окупації Херсона закликав «приєднати» місто до рф

За даними слідства, фігурантом є місцевий житель, який після захоплення обласного центру підтримав російських загарбників та пішов з ними на співпрацю.

Таким чином росіяни запропонували йому ввійти до складу окупаційного «виборчкому» Корабельного району міста для участі в організації фейкового плебісциту.

Перебуваючи у лавах псевдоустанови, колаборант агітував мешканців Херсона «проголосувати за приєднання» регіону до складу росії.

Крім того, фігурант у супроводі озброєних окупантів обходив двори жителів міста та змушував їх ставити «потрібні» відмітки у незаконних бюлетенях.

Після звільнення обласного центру колаборант залишився на правобережжі регіону, де намагався бути «непомітним» і таким чином уникнути покарання.

Втім, співробітники СБУ встановили його місцеперебування і затримали.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111−1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою організованою групою).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 26 грудня СБУ затримала у Києві бізнесмена, який транслював кремлівську пропаганду на тимчасово окупованій Луганщині.