Як боротися з втомою суспільства від війни: відповідь підприємця

Рецепт від втоми суспільства від війни — це побудова громадянського суспільства. Необхідно пояснювати людям, що вони власники держави.

Руслан Кривоніс у програмі «Суспільні діалоги»
Руслан Кривоніс у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав підприємець і засновник БФ «За справжню Україну» Руслан Кривоніс у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Не дивлячись на втому, не дивлячись на те, що суспільство неймовірно втомлене від війни, я постійно з цим стикаюся, постійно стикаюся з тим, „навіщо донатити“. Дуже багато таких проблем. І моя думка яка? У нас є зовнішній ворог, є внутрішній ворог. Внутрішній ворог — це корупція», — зазначив він.

Але, на його думку, національна ідея насправді має бути дуже проста — «ми будуємо класну країну для себе».

«Хто ми, куди ми, у нас дуже багато різних думок, дуже багато різних організацій, партій, ГОшок, благодійних фондів, які просто розтягують це. Маємо сконцентруватися на одній цілі, маємо сфокусуватися на цьому. Для того, щоб тим, хто прийде, не соромно було в очі дивитися. І я міг сказати: „Так, я зробив тут настільки великі зміни як громадянин, щоб тобі, хоробрий воїне, було не соромно знати, за що ти воював“. Коли кожен із нас буде відповідати на це питання позитивно, можливо, і пропаде втома, і, можливо, з'явиться та велична надмісія», — підкреслив гість програми.

Кривоніс вважає, що це і є надмісія українського народу — побудова громадянського суспільства, відповідальність кожного з нас, але разом.

«Ми маємо діяти разом. Ми маємо відновлювати наш конституційний лад, маємо чітко давати владі вказівки, що та як робити. Дуже багато роз'єднань. І з цією національною ідеєю дуже багато патріотів бігають туди-сюди. Наприклад, коли я спілкуюся з людьми молодше 25 років, для них дуже зрозуміло, що таке „класна країна“», — додав він.