Чи дійсно Захід змінив стратегію і підштовхує Київ до переговорів з рф — відповідь політолога

Захід продовжує підтримувати україно-центричне завершення війни з росією. Однак є внутрішні питання в США, які пов’язані з виборами.

Чи дійсно Захід змінив стратегію і підштовхує Київ до переговорів з рф
Чи дійсно Захід змінив стратегію і підштовхує Київ до переговорів з рф

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«На Заході ніколи не формували стратегічної мети стосовно російсько-української війни. Вони визначали, що хочуть створити підґрунтя для сильної позиції України у перемовному процесі з рф. Зокрема, про це говорив президент США Байден та його оточення. Тож нічого не змінилося. Стратегічна мета про вихід на кордони 1991 року — мета Києва, а не Вашингтону, який лише допомагає Україні стільки, скільки буде необхідно. Як проговорився помічник радника з Нацбезпеки США, до кінця 2024 року дійсно хочуть вийти на перемовини з росією, де Україна матиме потужну позицію. Очевидно саме таке бачення є в США. Саме цим можна пояснити політику контрольованої ескалації, коли зброя надавалася не настільки швидко, як просили в Генштабі України. Також постійно велися розмови про червоні лінії. Тобто, коли забороняли давати те чи інше озброєння Києву», — каже І. Чаленко.

На його думку, плани щодо України можуть бути різними, але все залежить від рішення конгресу щодо виділення, або не виділення 61, 4 млрд доларів Києву.

«Від цього залежить позиція сил оборони України та загалом позиція нашої країни, щодо війни з рф. Однак Захід не буде наголошувати, що Київ має сідати за стіл перемовин з москвою. Плюс Захід публічно підтримав українську формулу миру. Продовжується робота щодо її імплементації. Тобто Захід продовжує підтримувати україно- центричне завершення війни з росією. Однак є внутрішні питання в США, які пов’язані з виборами. Є ризики того, що переможе Трамп і США не зможуть займати ключовому роль у обороні України. Саме тому хочуть підвести України до перемовного процесу в кінці 2024 року. Однак все це зараз припущення засноване на публічних заявах та статтях. Насправді все залежатиме від фінансування та модернізації стратегії України виходячи з нових технологічних рішень. Як мінімум використання мільйона дронів, які пообіцяв Зеленський. Також питання в тому, скільки Україна зможе забезпечити людських ресурсів. Все це і формуватиме повістку на наступний рік», — каже І. Чаленко.

На його думку, сильна позиція України може полягати в аналогії з Харківською та Херсонською операцією по деокупації територій торік.

«Під контролем України опинилося 98% Харківщини та правобережжя Херсонщини. Зараз же рф активізувала тиск по всій лінії фронту та підривною інформаційно психологічною операцією всередині України створює слабку позицію нашої держави. В 2024 році ми зможемо частково використовувати F16, які нам будуть передавати. Плюс очікується технологічний прорив стосовно дронів, тому будуть здійснюватися спроби додаткових військових успіхів на півдні. Навколо Криму продовжать відбуватися активні дії військового характеру. Це може створити сильні позиції під час перемовного процесу України з рф. Однак Україна не відмовляється від своєї стратегічної мети — вихід на кордони 1991 року», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що на тлі проблем із західною допомогою Україні адміністрація Джо Байдена та європейські чиновники тихо змінюють стратегію підтримки України, зміщуючи акценти з досягнення повної перемоги над росією на покращення позицій Києва у можливих переговорах щодо припинення війни.

Як розповіли виданню Politico на умовах анонімності чиновник Білого дому і один європейський дипломат, що працює у Вашингтоні, такі мирні переговори, ймовірно, означатимуть передачу росії частини української території.

Зазначається, що Білий дім і Пентагон публічно досі наполягають на необхідності повного вигнання російської армії з України, але потай ведуть дискусію з Києвом щодо необхідності перейти до стратегічної оборони, відмовившись від спроб визволити території