Норвегія дозволила прямий продаж зброї до України

Уряд Норвегії дозволив прямий продаж до України озброєння виробництва своєї оборонної промисловості.

Норвегія дозволила прямий продаж до України
Норвегія дозволила прямий продаж до України

Про це повідомили на сайті норвезького уряду.

Відповідне рішення набуло чинності 1 січня 2024 року.

За словами глави МЗС країни Еспена Барта Ейде, підтримка України важлива для норвезької та європейської безпеки.

«У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася внаслідок агресивної війни Росії, нам вкрай важливо продовжувати підтримувати Україну. Ми повинні планувати можливість того, що незаконна агресивна війна може бути продовжена. Тому уряд ухвалив рішення дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонного призначення норвезької оборонної промисловості Україні», — зазначив чиновник.

Зазначається, що ця зміна політики означає, що норвезькі компанії можуть звертатися до міністерства закордонних справ Норвегії за ліцензією на експорт для прямих продажів зброї та оборонної продукції в Україну.

При цьому у МЗС країни наголошують, що експортні ліцензії для прямих продажів будуть надаватися в кожному конкретному випадку.

Наголошується, що усі заявки будуть ретельно оцінені. Контроль і надалі відбуватиметься у суворих та відповідальних рамках, відповідно до норвезьких правил експортного контролю.

Норвезька військова підтримка України є частиною широких міжнародних зусиль між союзниками та країнами-партнерами.

Варто зауважити, що для України було зроблено виняток, бо відповідно до рішення парламенту Норвегії від 1959 року, країна не дозволяє продавати зброю та боєприпаси виробництва своєї оборонної промисловості в райони, де йде війна або існує загроза війни, або до країн, де йде громадянська війна.

«Те, що уряд зараз дозволяє прямі продажі в Україну, не означає, що ми дозволимо прямі продажі зброї країнам, які воюють, на загальній основі. …Рішення уряду поширюється на Україну і виправдане надзвичайною ситуацією з політикою безпеки, в якій ми зараз опиняємось разом з нашими союзниками», — говорить міністр закордонних справ Барт Ейде.