Юрист розповів, чому Рада безпеки ООН не готова навіть говорити про позбавлення рф всіх повноважень

На жаль, досить мало держав, які підтримують радикальні методи проти рф та радикальне розформування ООН.

Сергій Кислиця
Сергій Кислиця

Про це заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко в коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Ми за два роки повномасштабного вторгнення фактично зрозуміли, що Рада Безпеки ООН при архітектурі сучасно-міжнародного права не є дієвою. Через її склад та функціональні можливості. Постійні члени Ради безпеки такі як рф та Китай можуть накладати вето на резолюції, де необхідна єдність постійних членів. Це стосується визнання агресії проти України. А також передача ситуації російської агресії на розгляд до Міжнародного кримінального суду. В цьому всьому Рада Безпеки ООН не здатна це зробити. Інші держави не готові змінювати статус кво, який зараз існує в Радбезі ООН та блокує дію міжнародного права», — каже Володимир Пилипенко.

На його думку, заява Кислиці про те, що Рада безпеки ООН не готова навіть говорити про позбавлення рф всіх повноважень, лише Констанція фактів.

«ООН може висловити лише свою стурбованість та занепокоєність. Однак це не рятує життя українців, а призводить ще до ще більших жертв та бомбардувань, а також вчинення воєнних злочинів рф. Єдиний вихід — спільний консенсус держав членів ООН. Також консенсус всередині Радбезу ООН. На жаль, такого консенсусу немає, тому юридично не бачу виходу з цієї ситуації. Більш того, якщо такий вихід не буде знайдено, мусимо говорити про правову імпотентність ООН та її нездатність впливати на стабільність та мир у всьому світі. Представники України постійно порушують питання про вихід рф з Радбезу ООН, однак в нас там немає підтримки більшості. На жаль, досить мало держав, які підтримують радикальні методи проти рф та радикальне розформування ООН», — резюмує В. Пилипенко.

Нагадаємо, постійні члени Ради Безпеки ООН не готові не лише до практичних кроків щодо позбавлення рф всіх повноважень, а й до початку політичної дискусії на цю тему. Про це в інтерв’ю підбиваючи підсумки року, повідомив Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН.