Ексзатупник Генпрокурора прокоментував ініціативу Милованова проводити мобілізацію через лотерею

Член наглядової ради «Українська оборонна промисловість» Т. Милованов, який ставить приклад з мобілізацією в США, хоче з неодягненим тулубом одягнути собі престижну шапку.

Тимофій Милованов
Тимофій Милованов

Про це в коментарі телеканалі i-ua.tv заявив перший заступник Генерального прокурора України у 2014 році Микола Голомша.

«Пригадую його ініціативу з продажу спиртзаводів за копійки. Тому вважаю, що людина без достатнього досвіду та фаху не має права претендувати на пости. Людина, яка не працювала в тій чи інший галузі до 10 років не має права бути експертом. Тому заява Милованова — лише окрема думка людини, яка хоче висловити своє бачення. Між тим за всю історію України жодна влада не ставила армію у пріоритет на порядку денному. Навпаки всі роки незалежності знищувалася оборонна міць, розпродувалися ударні сили, також сили оборони та повітряного простору. Повертаючись до ініціативи Милованова, який ставить у приклад США, то людина з неодягненим тулубом хоче одягнути собі престижну шапку», — каже М. Голомша.

Він підкреслив, що в США та на Заході, на відміну від України, є системний підхід. Наприклад, в Ізраїлі відбувається розслідування кожного факту загиблі військовослужбовця.

«Чи командування вжило всіх необхідних заходів, щоб людина, яка воює, мала забезпечення, отримувала адекватні команди та була захищена своїми збройними силами. Якщо ж вбачать провину когось з командування, вживаються відповідні заходи. Якщо буде бажання побудувати таку армію, то війську треба дати стільки оборонної сили, скільки воно потребує та гідну зарплату. Ми маємо бути єдиними у системних цілях та завданнях», — підкреслює М. Голомша.

На його думку, станом на сьогоднішній день потрібно не придумувати якість ребуси та силові акції.

«Потрібно продемонструвати силу влади та авторитет у забезпеченні війська. Для цього на відповідні посади треба призначати фахівців. Не розумію та не сприймаю, як погодження тієї чи іншої людини без фаху очолити Міноборони чи будь-які департаменти оборони, як і не розумію тих, хто їх призначає. Вважаю, що нам потрібна судова юстиція, що буде сформована з професійних суддів, прокуратури та військової поліції. Остання має бути автономною та займатися оперативно- розушковою діяльністю та слідством. Це одразу змінить атмосферу в рядах оборони. Що ж стосується мобілізації. В першу чергу треба думати про стимули. Зокрема, якщо людині пропонують 3−5 посад, вона обере кращу для себе. Якщо у нашого ворога йде заохочення людей грошима, то в країні, що обороняється має бути стимулом для військових — навчання. Не треба їздити за кордон, адже у нас є високо мобільні бойові частини з досвідом. У нас достатньо можливостей навчати людей. Також має бути забезпечення амуніцією, щоб його не споряджала родина та забезпечення боєкомплектом», — каже М. Голомша.

Також до стимулів відноситься гарна зарплата, пільги для родин воюючих та престижність професії у суспільстві.

«Пошана має бути, як на початку війни. На вокзалах, автобусах, в населених пунктах, де проживає герой або родини загиблих військових. Також має бути турбота держави після завершення служби. Все це в комплексі дасть розуміння, що професія військових є престижною», — каже М. Голомша.

На його думку в Україні погано працює рекрутинг. Саме тому у людей замало інформації. Крім того, у школах вже сьогодні має бути суцільне військово- патріотичне виховання.

«Учням мають роз’яснювати, яка є ситуація в країні та яка допомога потрібна державі. Своєю чергою, держава має навчити людину, що таке військові дії. Треба пояснити що і як треба робити, які є види збройних сил, якою має бути формула поведінки. Саме така людина буде готова йти воювати. Людина, яка нічого не знає боїться йти на передову. Тому найголовніше — це стимули. В першу чергу — заробітна плата та атмосфера в армії. Не може ОП керувати армією та туди втручатися, а також призначати кадри на розсуд цивільних людей. В армії має бути чітка ієрархічність, які керуються професійними військовими. Крім того, в межах армії має бути військово-патріотичне виховання. Не має бути зверхності та дідівщини. Вершиною командування армією має бути Главком і ніхто інший. В цій системі не може бути ділення на своїх та чужих, козирних та другорядних», — каже М. Голомша.

Він нагадав, що в рф, де не оголошено військового стану та немає війни на їх території, економіка переведена на воєнні рейки.

«У нас за же два роки ми цього досі не зробили. Хоча маємо забезпечувати армію власною високоякісною, дешевою зброєю. Нарешті до влади прийшло це розуміння. А всім тим, хто закликає і далі розпродувати економічний потенціал України — місце в тюрмі. Українцям зараз треба об’єднатися та чути один одного. Не можна казати, що ми не повинні критикувати та чути один одного. Ми маємо бути єдиними. На біле казати біле, а на чорне — чорне. Тоді не буде опозицій, а влада буде реагувати на негатив, який заважає розвитку», — резюмує М. Голомша.

Нагадаю, що член наглядової ради АТ «Українська оборонна промисловість», колишній міністр економіки Тимофій Милованов запропонував проводити мобілізацію через лотерею.