Яку підтримку чекати Україні від США у 2024 році — відповідь політолога

Меседж представника американського Держдепартаменту Метью Міллера про зміни в підтримці України неправильно трактували в нашому інформаційному просторі.

Яку підтримку чекати Україні від США у 2024 році
Яку підтримку чекати Україні від США у 2024 році

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Всі подумали, США припиняють допомогу. Це не так. З точки зору стратегії США і далі лишаються нашим стратегічним партнером. Потрібно розглядати даний меседж в декількох площинах. Перша — те, що в конгресі США має бути прийнято рішення щодо фінансування України. Відповідно теза Міллера ґрунтувалася на тому, що США не забезпечують Україну бездонною діжкою. Тому рано чи пізно фінансовий рівень підтирки, який зараз надається США об’єктивно буде зменшуватися. Однак Мілер не казав, в якому році це станеться. Таким чином він дав меседж скептикам та опонентам виділення допомогу Україні, що США будуть підтримувати нашу державу, але звичайно переглядаючи фінансову суму», — каже І. Чаленко.

Також за його словами в заяві Міллера йдеться про те, що США розраховують, що Україна в подальшому зможе себе захищати за рахунок власного ВПК та спільного виробництва з представниками оборонного сектору США.

«Тобто, якщо перші два роки після початку широкомасштабної війни був принцип дати рибу з боку США, то зараз відбувається переорієнтація -дати українцям вудку. Як у народній мудрості, коли одному бідняку дали рибу, а іншому вудку», — каже експерт.

За словами політолога, США мають стратегію підтримки нашої країни та не збираються нас кидати.

«Час переходу на нові умови ще не настав, тому Конгрес США має прийняти відповідне рішення стосовно фінансування України на суму понад 64 млрд у 2024 році. Однак США хочуть перетворити Україну в самодостатню державу з точки зору оборонної спроможності. Це свідчить про те, що США будуть і далі вести Київ шляхом збільшення можливостей оборонного сектору України», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що Сполучені Штати підтримуватимуть Україну, яка зазнала повномасштабної російської агресії, стільки, скільки потрібно, але не на рівні останніх двох років. Про це на брифінгу 4 січня заявив представник американського Держдепартаменту Метью Міллер, його цитує сайт Держдепу.