Чому громадяни Швеції мають бути готові до війни — відповідь експерта

Про Третю світову війну не йдеться. Однак це заклик до шведських громадян, щоб вони в першу чергу психологічно мобілізувалися і по-новому почали оцінювати реалії через війну в Україні.

Чому громадяни Швеції мають бути готові до війни
Чому громадяни Швеції мають бути готові до війни

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Про Третю світову війну не йдеться. Однак всі розуміють, що з рф тепер треба бути завжди готовими. Тому це заклик до шведських громадян, щоб вони в першу чергу психологічно мобілізувалися і по-новому почали оцінювати реалії. Традиційно Швеція була нейтральною державою, а громадяни країни жили у світі, де їм нічого не загрожує. Однак повномаштабна російська загарбницька війна про України та вступ Швеції до НАТО — дві події, які кардинально змінили безпекову ситуацію для Швеції. Тож відбувається перелаштування швецького суспільства з життя у нейтральному статусі коли нічого не загрожує до реалій, в яких гіпотетична загроза рф може стати реальною. Тому військове планування в тому числі те, що стосується мобілізації відбувається в тому числі з урахуванням гіпотетичних сценаріїв, які можливо ніколи не настануть, однак виглядають доволі ймовірними. Тож зараз відбувається психологічне переналаштування світогляду швецького суспільства. Адже спокійне життя нейтральної держави закінчилося, тому що рф виявилася хижою. Тому вони мають бути готові до гіпотетичного сценарію захищати свою землю від зовнішньої військової загрози з боку рф», — каже політолог.

На його думку, доки війна на території України не закінчилася поразкою росію, будь-якій державі ЄС, що межує або знаходиться поруч з рф, існує фактор російської загрози.

«Тому ці країни мають налаштувати власні системи оборони. В тому числі з урахуванням гіпотетичних сценаріїв. Тобто до поки росія не отримала поразку у війні проти України питання гіпотетичної агресії з боку росії залишається на порядку денному для шведського уряду», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що всі громадяни Швеції мають бути готовими до війни. В переконані головнокомандувач Збройних сил країни Мікаель Бюден та міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін