Фахівець з кібербезпеки розповів, хто будує РашаNET в Україні?

У Держспезв’язку руками провайдерів хочуть займатися «обілечуванням» бізнесу.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про це під час ефіру заявив підприємець, фахівець з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«Клоуни, які подавали законопроєкт 8087, зрозуміли, що не можуть його протягнути та вирішили піти іншим шляхом. Однак, прочитавши скандальний законопроєкт, складається враження, що в Україні хочуть зробити аналог російської ГОССОПКИ. Зокрема, нардеп від Слуги народу О. Федієнко законопроєктом 8087 вирішив запровадити в Україні норми рашизму, прикриваючись вимогою європейською директивою NIS2. До речі, яка немає жодного відношення до цього документу. Після розголосу Федієнко почав виправдовуватися, що все це фейк. Однак, щоб переконатися в протилежному варто прочитати директиву NIS2, законопроєкт 8087 та зайти на російський сайт ГОССОПКИ. До речі, дуже цікаво, чому він не заблокований? Тобто під соусом кібербезпеки нас перетворюють на рашу-2. Головні норми — впровадження СОРМ, коли оператор провайдер повинен встановити обладнання за яким будуть слідкувати НАБУ, ДБР, СБУ, прикордонники та всі інші, хто буде мати доступ, щоб слідкувати за громадянами «, — каже І. Пєтухов.

За його словами, влада хоче взяти під ковпак всіх користувачів соцмереж, а також завдяки законопроєкту 8087 повністю контролювати ЗСУ. Окрім цього вони хочуть встановлювати так звану чорну скриньку у кожній організації, навіть у перукарнях, щоб слідкувати за всіма громадянами.

" Ці норми перенеслися у розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій. Згідно з яким чиновники хочуть здійснювати контроль за функціонуванням телекомунікаційних мереж під соусом кібербезпеки. Тобто у Держспецзв’язку хочуть керувати слухняними громадянами. Вони віддають все у ручне керування керівництву Держспецзв’язку, яке згідно з постановою руками провайдерів буде відкривати чи блокували ті, чи інші сайти. Зокрема, БЕБ почало виключати сайти виробників горілки та молдавського вина. Але ж у вільній країні керування бізнесом не йде з гори. Це свідчить, що чиновники досі не повитрушивули «совок» з голови, бо у вільній країні така схема не працює. Крім того, це прямий шлях до корупції. Так зване «обілечування» бізнесу. Зокрема, іт-галузі", — резюмує І. Пєтухов.