Експерт прокоментував «План перемоги України» від республіканців

Це позитив для України. Однак навряд чи цей план буде реалізовано в повному форматі.

План перемоги для України не буде повністю реалізовано
План перемоги для України не буде повністю реалізовано

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Ініціатива, з якою вони виступають не є новою. Нагадаю, що в кінці 2022 року була група республіканців, які критикували Байдена, як в 2022 так і в 2023 році за недостатньою підтримку України. Однак така ініціатива республіканців дуже важлива та цікава. Крім того, вона демонструє розбіжності, які є всередині Республіканської партії. Тобто там є група парламентарів, які не поділяють погляди трампістів, що блокують виділення допомоги Україні. Тому навряд чи цей план буде реалізовано в повному форматі. Він чисто республіканський, а демократам він невигідний, бо містить критику президента США Джо Байдена», — каже І. Рейтович.

Однак він підкреслив, що «План перемоги України» від республіканців може бути використано для виділення додаткового військового спорядження, наприклад, далекобійні ракети, літаки і так далі.

«Йде мова про наявність групи парламентарів, які можуть виступити на боці демократії, коли буде йти мова про голосування допомоги для України», — каже І. Рейтович.

На його думку, є певні обмеження, щодо допомоги Україні, і Білий дім став заручником цієї ситуації.

«Зокрема, це пов’язано тим, що в Конгресі більшість республіканців, які не підтримують демократів. Однак, поява таких планів від групи республіканців стимулює Байдена більш активно працювати над виділенням допомоги для України», — зазначає політолог.

На його думку, допомога для України буде виділена після того, як Конгрес США повернеться до роботи.

«Питання з вирішенням допомоги Україні буде комбінованим — це виділення коштів на укріплення кордонів з Мексикою, і разом з тим виділення коштів для Києва, Тайваню та Ізраїлю. При оптимістичному сценарії це може статися через кілька тижнів, при песимістичному через кілька місяців. Все залежить від того чи дійдуть республіканці та демократи згоди, щодо змін у демографічній політиці», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що республіканці розкритикували Адміністрацію президента США Джо Байдена за недостатню допомогу Україні і вимагають рішучих дій. Відповідний документ оприлюднили три комітети палати представників Конгресу, які очолюють представники Республіканської партії.

Зазначається, що «пропонований план перемоги в Україні», який підписали голови Комітету у закордонних справах Майкла Маккола, комітету у справах збройних сил — Майка Роджерса та комітету з розвідки — Майка Тернер, розробили наприкінці минулого року.