Дослідник розповів про жіночий фактор українського державотворення

Без жіночого фактору гетьман Богдан Хмельницький міг би не відбутися, як видатний державний діяч.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Якщо говорити про Богдана Хмельницького, то його без жіночого фактору, він міг би не відбутися, як видатний державний діяч. В 1645 році на наложницю Ібрагіма, який був нащадком Сулеймана та Роксолани, напали в Егейському морі та відвезли у полон на острів Кріт, який тоді належав венеційцям. У зв’язку з цим розлючений Ібрагім оголосив Венеції війну, яка тривала фактично 20 років та вивела українського гетьмана Богдана Хмельницького в число найвідоміших постатей історичного театру Європи. Це відбулося після того, як венеційцям не вдалося уникнути війни. Однак в них був набагато меншим ресурс, ніж у імперії, тому вони звернулися до короля Речі Посполитої Владислава, який радився зі своєю дружиною Марією Луізою під впливом, якої перебував. Саме вона послала свого слугу для того, щоб знайти людей, які допоможуть відродити Військо Запорізьке», — каже дослідник.

На його думку, венеційці та у Речі Посполитій знали, що якщо запорожці влаштують похід до турецьких берегів, то це паралізує роботу Імперії.

«Тоді венеційцям вдасться протистояти османам. На той час Військо Запорізьке мало певну репутацію в Європі. Військо Запорізьке обіцяли відродити у кількості 20 тисяч. Тож слуга Марії Луізи вийшов на Богдана Хмельницького, який комплектував козацькі команди. Саме так і виник зв’язок Богдана Хмельницького з королем Владиславом. Після цього магнати вирішили знищити Хмельницького, який став на заваді їх інтересам. Після цього на Хмельницького були замахи, потім його арештували, посадили у в’язницю. Однак кум Кричевський взяв його на поруки, а Хмельницький скористався цим та втік на Лукомор’я. До речі, багато українців перемістилися на Узбережжя Азовського моря, саме серед них Хмельницький і почав набирати військо», — каже дослідник.