Чи дійсно Україна може втратити території у 2024 році, як пише Time — відповідь експерта

В західній пресі розглядається багато матеріалів та публікацій, які мають на меті певний корпоративний інтерес Заходу, або є елементом ІПСО чи просуванням порядку денного тієї чи іншої політичної групи.

Чи дійсно Україна може втратити території у 2024 році?
Чи дійсно Україна може втратити території у 2024 році?

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

" З 2022 року фронт може коливатися, як в бік розширення контрольованої території, так і навпаки. Ми ще не дійшли до кульмінації у цій війні, а зміни на фронті можливі у будь-якому напрямку. Крім того, в західній пресі розглядається багато матеріалів та публікацій, які мають на меті певний корпоративний інтерес Заходу, або є елементом ІПСО чи просуванням порядку денного тієї чи іншої політичної групи. Згадана стаття — один зі сценаріїв, які вважають ризикованими, або розглядають в тих, чи інших європейських колах. Війна так чи інакше буде тривати ще деякий час, а територію України, яка знаходиться під окупацією росії, буде достатньо складно повернути у повному об’ємі та вийти на кордони 1991 року у 2024 році", — каже політолог.

На його думку, очевидно, що зміна конфігурації фронту може зашкодити нам отримати необхідні об’єми допомоги.

«Тобто перехід фронту у рухливість Тому може бути ситуація вичікування до якоїсь стабілізації. Всі ці ризики відомі і не є сенсацією. Тому вагу таких статей не варто перебільшувати. Їх варто розглядати конкретно в контексті посилання інтересів та шукав би кому це вигідно. По-третє це аналіз пропозицій, зокрема, що з цих заяв випливає. Якщо це актуалізація загострення загрози для того, щоб добитися загрози України, то це добре. Якщо це зневіра у спроможності України чинити супротив, то це російське ІПСО. А якщо це пропозиція порядку денного, то давайте обговорювати це і в Україні. Нести все, що є в Західній пресі в інформаційний простір, як на мене є нездоровою реакцією на будь-яку публікацію, що виникає в західних ЗМІ», — резюмує В. Кулик.

Нагадаємо, що поділена Україна" потрапила до топ-10 глобальних ризиків на 2024 за версією Time. Зокрема, що цього року Україна буде де-факто розділена, і тепер рф має ініціативу на полі бою та матеріальну перевагу. 2024 рік — переломний момент у війні: якщо Україна найближчим часом не вирішить свої проблеми з кадрами, не збільшить виробництво зброї та не розробить реалістичну військову стратегію, її територіальні втрати можуть виявитися постійними та, можливо, розширяться.

Україна отримала сильний удар від слабшої політичної та матеріальної підтримки з боку США, а перспективи європейської допомоги лише трохи кращі. Україна відчайдушно потребує додаткових військ.

З усіх цих причин цього року Україна піде на більший військовий ризик, включаючи удари по більшій кількості цілей на території рф, які спровокують «безпрецедентні дії рф у відповідь і можуть втягнути НАТО в конфлікт».