Українці закликали президента Зеленського усунути перешкоди виробництву боєприпасів для ЗСУ

Громадяни в петиції на адресу Президента України звернулись до Володимира Зеленського, щоб він ініціював перед Кабінетом міністрів України (КМУ) скасування застарілих норм відносно дозволів на виробництво боєприпасів.

Українці закликали президента усунути перешкоди виробництву боєприпасів для ЗСУ
Українці закликали президента усунути перешкоди виробництву боєприпасів для ЗСУ

Про це йдеться в електронній петиції адвоката Миколи Ореховського (№ 22/213562-еп «Усунути перешкоди виробництву боєприпасів для ЗСУ»).

«Залучення приватних компаній, а також налагодження конкурентного середовища в сфері оборонного підприємництва можливе за умови сучасних, прозорих правил та усунення зайвих бюрократичних перешкод. Ключовою бюрократичною перешкодою є Постанова КМУ # 576 „Про затвердження положення про дозвільну систему“, прийнята ще далекого 1992 року», — сказано в петиції.

Автор каже, що згадана урядова постанова суперечить одразу кільком законам України і створює корупційні ризики: «на підставі цього Положення, щоб отримати ліцензію для виробництва зброї і боєприпасів крім виконання ліцензійних умов, необхідно ще й отримати окремий дозвіл. Дозвіл на ліцензію — мрія бюрократів і корупціонерів. Адже для отримання дозволу на ліцензію не визначено чіткого порядку і строку, що створює багато простору для зловживань».

«Інший приклад: для імпорту детонаторів чи інших складових боєприпасів замість одного дозволу Державної служби експортного контролю, на підставі цього Положення, необхідно ще три дозволи МВС, за процедурами 1992 року», — звертає увагу адвокат.

На його переконання, Україна не може приєднуватися до ЄС і бути конкурентною із радянським регулюванням цієї сфери господарювання, яке суперечить Конституції та Законам України: «Менше дозволів від МВС — більше снарядів для ЗСУ. Цією Петицією просимо ініціювати перед Урядом питання про негайне скасування Постанови КМУ # 576 „Про затвердження положення про дозвільну систему“ від 12.10.1992».

Варто зазначити, що петиція, яка була опублікована 20 грудня, набрала необхідну кількісь голосів — понад 25 тисяч.