Санкції проти рф не працюють — експерт

Україна не може виграти війну людьми, можна перемогти тільки технологіями.

Євген Редзюк.
Євген Редзюк.

Про це під час ефіру заявив к.е.н, доцент Євген Редзюк.

«Війна зайшла в затяжний період. Тому Україні треба було готуватися краще. Зокрема, по економічним та інвестиційним моментам можна було спрацювати набагато краще. У нас попереду 2024 рік, де потрібні максимальні зусилля на економічному, військовому, політичному та дипломатичні фронті для того, щоб перетворити їх на фундамент для нашої перемоги. Україна мала не сподіватися на західну допомогу, а багато моментів зробити самостійно. Зокрема, по мобілізації людей, ресурсів, законів. Також це стосується дипломатичних кроків. Всього цього не було зроблено вчасно. Саме через це ми маємо невтішний результат, а економіка рф більш стабільна та ресурсна. Навіть санкції не дестабілізували ситуацію. А в 2023 році їх золотовалютні резерви навіть підвищились. Золото зараз зростає на ринку, що свідчить — економіка рф поки не йде до краху. Вона навпаки адаптувалася до умов війни та не відчуває на себе супернавантаження», — каже к.е.н, доцент Євген Редзюк.

На його думку, зростання українського ВВП на 5% після падіння на 30% - це дуже мало.

«Україна після значного падіння ВВП та більш менш нормалізації ситуації, уже можна було відбудувати підприємства ВПК, запустити нові виробництва, залучити кошти партнерів на інфраструктуру. Своєю чергою ВВП рф зріс на 3,2%. А це свідчить, що у рф немає краху економіки. В них не зруйновані заводи. Санкції також не вплинули. В них є сировина. Крім того, світ попереджав Україну, що треба готуватися до війни. Однак ми цього не робили. Наш ВВП складав всього 4,5 млрд доларів на військові витрати. В той же час у рф ВВП був в двічі більшим. Наразі в рф майже в три рази більші витрати на армію, ніж в Україні. В 2024 році очікується подальша мілітаризація економіки рф та збільшення військових потужностей. Це відбувається тому, що санкції проти рф на повну потужність не працюють», — каже Євген Редзюк.

На його думку, при таких витратах рф на війну, Україні треба мати стабільну економіку та ВПК, який розвивається та потужно зростає.

" У нас мають бути власні трудові, технологічні та інноваційні ресурси. Ми не можемо виграти війну людьми, ми можемо виграти тільки технологіями. Новими, яскравими та несподіваними для нашого ворога ходами. Битву виграє військо, а війну — економіка. Ми маємо її так перебудувати, щоб вона була високотехнологічною та ефективною. Щось до подібного, як працює ізраїльська економіка та держава. Коли на ситуацію, яка відбувається в країні моментально реагує суспільство, економіка, держапарат. Нам потрібно перейти до такої системи, а не тільки сподіватися на допомогу західних партнерів. Замість мобілізації 100 тисяч українців у військо, краще мобілізувати 100 пілотів на F16. Це буде набагато яскравіше. Лопатами ми точно не воюватимемо і маленька українська армія, ніколи так не виграє у великої радянської армії. Потрібні тільки нові сучасні технології", — резюмує Євген Редзюк.