Найпотужніший удар по нацбезпеці — адвокат про законопроєкт 10062 або так звану цифровізацію

Законопроєкт 10062 не має жодного відношення до мобілізації, він торкається кожного українця до 60 років, порушуючи міжнародні норми та закон про персональні дані.

законопроєкт 10062 - це загроза національній безпеці
законопроєкт 10062 - це загроза національній безпеці

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Якщо ознайомитися з цим законом стає зрозуміло, що його готували не в Україні, а за кордоном. Законом 10062 передбачено збір даних на кожного громадянина України віком до 60 років. Це стосується інформації, яка є у всіх базах даних та реєстрах. Однак цей документ не стосується мобілізації. Крім того, всупереч закону про захист та обробку персональних даних, їх збір буде відбуватися без згоди людини. Тобто інформацією кожного українця зможе розпоряджатися незрозуміло хто та з якою метою. Крім того, не встановлено жодної відповідальності за збереження, обробку та розповсюдження персональних даних. Тобто формально цей закон — найпотужніший удар по Нацбезпеці України. Всіх, хто стоїть за цим законопроєктом, вважаю ворогами України», — каже Р. Кравець.

На його думку, якщо президент Володимир Зеленський підпише цей закон, то всі персональні дані українців стануть доступними. Включаючи освіту, здоров’я, перетин кордону, власність, рахунки та все, що є в базах даних України. Навіть в незареєстрованих базах.

«Яким чином персональні дані кожного громадянина України будуть впливати на мобілізацію та військовий облік не зрозуміло. Тому так званий закон про цифровізацію ЗСУ не несе в собі завдання, які на нього покладені. Це лише збір даних громадян, щоб передати їх третім особам. Аналогів таких баз даних немає у жодній країні світу. Адже це загроза національній безпеці. Крім того, закон 10062 порушує велику кількість міжнародних актів. Адже особа має право на виключення певних даних з реєстрів. В цьому випадку дані про особу будуть зберігатися не обмежену кількість часу і ніякого виключення з бази даних немає», — зазначає адвокат.

Він зазначив, що такі норми гірші, ніж у законах Януковича від 16 січня 2014 року.

«Пройшло рівно 10 років, щоб прийняли ще більш жахливий закон, ніж 16 січня 2014 року», — резюмує Р. Кравець.

Нагадаємо, що Верховна Рада України 16 січня в цілому (в другому читанні) підтримала законопроєкт № 10062, який стосується цифровізації Збройних сил України. Зокрема, за цим законопроєктом буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ і можна буде онлайн отримати статус учасника бойових дій.