Українців заганяють у цифрове рабство — фахівець з кібербезпеки

В Україні під закон 10062, завдяки якому українців заганяють в цифрове рабство, створюється єдина платформа відеоспостереження.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про під час ефіру заявив фахівець з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«В Україні голова уряду Шмигаль анонсував єдину платформу відеоспостереження, щоб слідкувати за українцями. Однак, багато камер у нас досі залишилося на російському програмному забезпеченні. І про яку кібербезпеку ми говоримо, якщо всі, ці камери та оцифроване обличчя будуть злиті? Чи це не є геноцид? Адже створюється база даних казна для чого, яка може попасти в будь-які погані руки. Навіть з ЦРУ (за Сноудена ред.) був витік інформації. Скільки було потужних скандалів через виток даних. Ніхто в світі не скаже, що в мене найзахищеніша база даних. І чим більше там буде інформації, тим гірше для людей, чиї дані є в цій базі», — каже І. Пєтухов.

Він підкреслив, що українців заганяють в цифрове рабство.

" Спецслужби зараз можуть віддалено заходити на телефон будь-кого. Включати камеру на телефоні камеру та роздивлятися і слухати людину. Також завдяки мобільному інтернету вираховувати точне місце знаходження людини та які мобільні телефони є поруч. Сьогодні ці дані будуть потрібні для одного, а завтра можуть бути використані проти людини. А чи хтось застрахований, що хтось з можновладців не почне використовувати ці бази даних для тиску на політичних опонентів чи їх рідню? Ні — не застрахований", — каже І. Пєтухов.

За його словами, також ніхто не гарантує, що ці дані не опиняться в руках в аферистів. Тим паче, що у владі, Міноборони та у СБУ є багато кротів.

«Тому не має гарантій, що дані про сім'ї та родичів військовослужбовців не будуть використані проти них. Те саме стосується і 50 тисяч камер Шмигаля, які будуть в реальному режимі часу відстежувати кожного громадянина. В жодній цивілізованій країні такого немає. Далі будуть відстежувати, хто і скільки разів виїжджав за кордон. Для чого це робити, як радянські часи? Якщо ви хочете дізнатися, коли останній раз людина їздила в росію, то так і питайте. А якщо людина була в США чи ЄС, навіщо її контролювати чи вимагати пояснень, чому людина виїжджала за кордон. Також в базі буде доступ до медичної таємниці. Однак доступ має бути лише до інформації про інвалідність. Чи здатна людина воювати, чи ні. Розголошувати всі інші медичні дані — це просто гаплик», — каже І. Пєтухов.

Він наголосив, що ворог може отримати доступ до цієї бази даних. Адже зберігання їх за кордоном не захистить від витоку інформації.