Експерт розповів, навіщо Зеленському указ про українські землі в рф

Це показує, що сьогодні Україна виходить на новий рівень захисту українства.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Це окреслення історичних територій окреслення українців. Це показує, що сьогодні Україна виходить на новий рівень захисту українства, не лише в межах територіальних кордонів, а веде боротьбу за права українців за межами країни. Особливо на території країни агресорки. Таким чином Кабмін разом з нашою діаспорою розробить план, щоб провести історичні дослідження та організувати моніторинг стану українців у рф. За порушення прав українців в рф, країна агресорка має нести відповідальність», — каже І. Чаленко.

Він підкреслив, що офіційний Київ буде вказувати на недотримання прав стосовно української етнічної групи.

«Таким чином ми будемо боротися за права кожного в питані мови, освіти на рідній мові та культурних питаннях. Ми бачимо, що в рф відбувається повна асиміляція не російськомовного населення. Тобто українців. Насправді указ про українські землі в рф — початок великого, масштабного процесу для того, щоб вказати на нелюдську етнополітику росії, що здійснюється на її теренах», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав указ про історично населені українцями території Російської Федерації. Традиційно під ними розуміють прикордонні райони кількох областей, де компактно проживають українці.