Відділення 62 млрд від США в листопаді: Україні треба готуватися до найгіршого — політолог

Через амбіції і політичну компанію кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа, Україна може отримати кошти від Конгресу аж у листопаді.

Джо Байден та Дональд Трамп
Джо Байден та Дональд Трамп

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Блокування допомоги України до листопада існує. Адже республіканці не хочуть дарувати Байдену такий подарунок перед виборами, як здобуток його політики. Це політичний егоїзм, який, на жаль, виправданий політтехнологічно. Якщо республіканці та демократи підуть на угоду, то Байден це буде показувати, як здобуток своєї адміністрації. А відсутність таких домовленостей може зашкодити виборчій компанії Байдена. Тому республіканцям зараз важливо не дати Байдену до виборів козир у вигляді допомоги Україні. Це може завдавати удару по Байдену з точки зору втрати ним можливості розширення свого електорату за рахунок лівих», — каже політолог.

За його словами, якщо кошти від США не надійдуть аж до листопада, для України це буде ударом. Хоча ця пауза перекривається нашими європейськими партнерами та іншими партнерами з колективного Заходу. Однак їх грошей може бути не достатньо.

«Однак це подушка безпеки, яка дозволить нам не впасти в турбулентні економічні негаразди та колапси. Однак є додаткові можливості для балансування — європейська допомога. Є кредити, є залучення фінансування через треті сторони на фінансових ринках. Активно в цьому плані вже працює Японія та Австралія, які шукають можливості для допомоги. Це і є план Б», — каже політолог.

Він не виключає, що республіканці можуть дотискати Джо Байдена.

«Трампісти намагаються зробити все, щоб ми ці гроші зараз не отримали. Республіканці вважають, що Трамп переможе і тоді він це питання розблокує. Для України це дуже серйозний ризик. Зокрема, пробалансувати до листопада, а потім бути залежним від політичних „хотелок“ Трампа. Адже він буде спекулювати цією допомогою, висуваючи нам вимоги. Тому це є небезпечно та ризиковано. З точки зору українського інтересу, цю допомогу ми маємо отримати зараз», — підкреслює В. Кулик.

За його словами, наразі Україна не зможе домовитися з Д. Трампом щодо розблокування матеріальної допомоги.

«Мені здається, що Трамп керує своєю компанією сам. Навіть, якщо ми наймемо лобістів чи домовимося з оточенням Трампа, нам це не гарантує ніякого результату. Контактів, які б дозволили вплинути на рішення Трампа, щодо допомоги Україні, поки не бачу. Тому треба готуватися до найгіршого сценарію. Якщо вдасться дотиснути Трампа — це добре. Однак більше б працював з конгресменами та сенаторами республіканцями, ніж з самим Трампом», — резюмує В. Кулик.

Нагадаємо, що Лідер республіканців в Сенаті США Мітч Макконнелл висловив сумніви, що Конгрес зможе домовитися про надання військової допомоги України до президентських виборів, які відбудуться у листопаді.