Новий законопроєкт про мобілізацію принижує українських чоловіків — адвокат

В законопроєкті майже нічого не змінилося лише посилили відповідальність переставили абзаци.

законопроєкт №10449 порушує Конституцію
законопроєкт №10449 порушує Конституцію

Про це в коментарі розповів адвокат Ростислав Кравець.

Виявляється, що військовозобов’язані чоловіки мають менше прав і більше обов’язків, ніж військовозобов’язані жінки. Крім того, чомусь лише чоловіки мають носити з собою військовий квиток та мати цей документ при перетині кордону. Для військовозобов’язаних жінок це не розповсюджується. Тож за логікою парламенту всі чоловіки мають бути військовими та проходити військову службу. Крім того, дуже цинічно виглядає відстрочка від мобілізації для держслужбовців, членів вищої Ради правосуддя, суддів. Тобто в чергове демонструється неповага до власного народу та повне нерозуміння питання військового обліку та мобілізації. Те ж саме стосується мобілізації осіб, які доглядають інвалідів. Хто зараз цим буде займатися? Також це стосується осіб, які навчаються. Наприклад, пішли у аспірантуру за власні кошти або за кошти підприємств. Вони виявляються гірше, ніж особи, які навчаються по держзамовленню. Навіщо тоді чоловікам взагалі навчатися? Ми що маємо тут створювати дику армію, на кшталт рф. Все це дуже не правильний та не логічний підхід, з огляду на те, що зараз відбувається в Україні", — каже адвокат.

За його словами, питання військового обліку перекладається на військові або державні адміністрації, або ж органи самоврядування.

" Так, а чим будуть займатися ТЦК? Чому в них мають бути повноваження для перевірки документів? Вони мають сидіти в кабінетах та займатися військовим обліком, а не бігати натовпом зі зброєю на вулицях та шукати людей. Крім того, на якій підставі поліції надаються повноваження перевіряти військово-облікові документи? Створюючи цей мега реєстр для військових ставлять умови, що особи повинні уточнювати свої облікові дані, та реєструватися у реєстрі військовозобов’язаних. При чому перевіряти щодня, а чи немає там повістки. А чиїм коштом, вони мають купити для цього смартфон та поповнювати інтернет? Адже доступ до інтернету має бути щодня", — каже адвокат.

На його думку, нова редакція законопроєкту про мобілізацію в черговий раз підвищує соціальну напругу та принижує українських чоловіків.

«Адже новий законопроєкт про мобілізацію порушує права людини та Конституцію. Все в стилі нашої улюбленої нардепки Безуглої. Адже цей законопроєкт допомагає будувати тоталітарну країну. Хто думає про економіку, про сплату податків чи збереження підприємств? Всі думають, що всі чоловіки мають захищати країну на фронті. А утримувати військовослужбовців чиїм коштом?», — підкреслює адвокат.

Також він підкреслив, що порушується право військовозобов’язаного не воювати з релігійних переконань.

" Це питання в новому законопроєкті про мобілізацію не вирішено. Тим паче, що голова Міноборони Умєров вже другий раз пише слова Україна з помилками. Тобто нову редакцію законопроєкту ніхто не дивився, просто переставили абзаци та збільшили статтю про відповідальність. Однак це не пройде", — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів ввечері 30 січня вніс до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту № 10449 про мобілізацію.