В Україні 30 років ніхто ні за що не відповідає — експерт

Чи дійсно у Києві розкрадається кожна третя гривня має довести ДБР. Однак в нас вже 30 років ніхто ні за що не відповідає.

В Україні 30 років ніхто ні за що не відповідає
В Україні 30 років ніхто ні за що не відповідає

Про це в коментарі заявив експерт з економічних питань Юрій Гаврилечко.

«Якщо є фактаж, то ексрадник Кличка з ним повинен піти до відповідних державних інституцій, зокрема до ДБР, яке повинне на це відреагувати. Крім того, не варто забувати, що вкрадене та використане не за призначенням, це різні речі. Однак дійсно кошти з київського бюджету витрачаються на казно що. Однак жодних механізмів вплинути на цю ситуацію у громадськості Києва фактично не існує. Вони не передбачені чинним законодавством. Адже в нас немає громадського контролю над використанням коштів. Однак кошти витрачаються на перекладання бруківки по 5 разу за рік. Чому цим не займається ДБР, питання до нього», — каже Ю. Гаврилечко.

Він підкреслив, що 30 років в країні ніхто ні за що не відповідає.

За його словами, наразі в Україні не можливо побороти корупцію на місцевому рівні.

«Можна знизити обсяги корупції або обмежити кошти, які обертаються в цій галузі. Це робиться через зменшення функціоналу органів місцевого самоврядування та збільшення обсягів самоврядності. Також треба прописувати певні процедурні моменти так, щоб чиновники не мали змогу ухвалювати рішення самостійно. Тільки тоді рівень корупції знизиться. Чиновники мають бути включеними у процес роботи, а не в процес ухвалення рішень. Поки є можливість втручатися в процеси ухвалення рішень — завжди буде корупція», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що колишній радник київського міського голови В. Кличка Максим Бахматов заявив, що у столиці «крадеться кожна гривня». За його словами, до бюджету Києва у випадку придушення корупції можуть надійти понад сто мільярдів гривень як додаткові кошти.