Експерт розповів, навіщо Нуланд приїхала до Києва і при чому тут Залужний

Заступниця держсекретаря США В. Нуланд приїхала до Києва для аудиту американської допомоги, а також обговорити питання щодо відставки В. Залужного.

В. Нуланд
В. Нуланд

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Візит Нуланд до України планувався заздалегідь. Тут питання більш комплексне. Очевидно він стосується аудиту наданої допомоги США. За день до візиту Нуланд приїхала група аудиторів. Навіть на рівні Міноборони та Пентагону було підписано меморандум стосовно співпраці, а також питання моніторингу наданої допомоги. Не виключаю, що була і розглянута ситуація з головнокомандувачем Залужним. Вона теж може десь приходити, але очевидно її будуть підіймати. Адже тема єдності військового та політичного керівництва України є важливим елементом для збереження антипутінської коаліції. Якщо ми маємо в Україні єдність, то на це позитивно реагують у світі. Тому в державі має бути злагодженість», — каже І. Чаленко.

Він підкреслив, що у міжнародних ЗМІ була активна реакція стосовно можливої відставки В. Залужного.

«Ми бачимо, що ситуація з ним вийшла на міжнародний рівень. Тому Нуланд буде з’ясовувати ситуацію з Залужним. Однак не лише це. Адже Нуланд координує широкий спектр питань. Однак важко спрогнозувати, чи будуть в США відстоювати Залужного чи ні. Виходячи з медійної ситуації, вони бажають сталості у політиці стосовно військового керівництва. Однак визначати, хто є головнокомандувачем є лише у однієї людини — у президента України. Тому якщо замість Залужного поставлять Буданова або Сирського, то це рішення має бути аргументовано. Воно має полягати у військовій складовій з точки зору планування дій цього року та аналізу провалів та успіхів за минулий рік. Не впевнений, що США будуть стояти горою за Залужного. Однак якщо кадрові зміни заплановані і CNN пише, що до кінця тижня може відбутися відставка Залужного, то це не просто так. Тому Нуанд захоче почути аргументацію. Зокрема, навіщо взагалі потрібна ця заміна. Якщо цього буде достатньо, то співпраця триватиме на тому ж рівні, а якщо ні, отримаємо певні точки напруги», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що заступниця держсекретаря США заявила, що по всій країні залишається сильною двопартійна підтримка України. Таку заяву вона зробила на тлі нагадування про те, що адміністрація Байдена запросила у Конгресу 60 мільярдів доларів на допомогу Києву.