Експерт прокоментував погрози Китаю, щодо внесення його компаній до списку «спонсорів війни» в Україні

НАЗК внесла 14 китайських компаній до списку «міжнародних спонсорів війни». Це ще більше ускладнить відносини з Пекіном.

НАЗК внесла 14 китайських компаній до списку "міжнародних спонсорів війни»
НАЗК внесла 14 китайських компаній до списку "міжнародних спонсорів війни»

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Цей список відповідає дійсності, всі ці компанії були помічені у співпраці з російським агресором. Своєю чергою, китайці тиснуть на Київ, вважаючи, що в них є інструмент для такого тиску. В нас зараз ускладнені відносини з Китаєм, оскільки він ще більше переходить з нейтрального статусу в бік підтримки російської агресії. Всі медіаційні процедури, які ініціював Китай стосовно врегулювання війни в Україні, не відбуваються. Хоча дипломати говорять, що є комунікація, але поки що ми не бачимо жодних зустрічей. Адже на Давосі китайська делегація уникнула прямих переговорів з Україною. Тому заява китайської сторони лягає у канву загального похолодання у відносинах між країнами. Лише зараз український посол в Китаї зміг вручити грамоти голові КНР Сі Цзіньпін. Це було показником неготовності Китаю до діалогу», — каже політолог.

За його словами, Китай намагається дотиснути Київ, щоб ми погодилися на предметні пропозиції стосовно врегулювання воєнного конфлікту з рф.

«Ця пропозиція не в наших інтересах. Адже вона містить ряд положень, які не прийнятні. Зокрема, зрівняння статусу агресора та жертви. Однак в Україні ніхто на це не погодиться. Крім того, ні рф, не Україна поки що не бачать можливості для себе увійти у переговорний трек. Оскільки покладають сподівання на те, що вигідна переговорна позиція виникне в результаті бойових дій на фронті. Так вважають і в Києві, в і москві. Тому позиція Китаю, щодо врегулювання, поки на паузі. Саме тому Пекін не бере участі в українській формулі мира. Однак ніхто поки не обговорює китайський варіант. Тому в Пекіні шукають можливість натиснути на Київ. А список НАЗК є одним з елементів тиску. Це один з епізодів. Великої погоди він не робить», — каже В. Кулик.

За його словами, щоб покращити відносини України та Китаю, треба вести предметну комунікацію.

" На цей час ми бачимо, що Китай все більше на боці рф. Як можна покращити відносини з країною, яка підтримую агресора. Тому покращення з відносин з Китаєм поки не бачу. Якщо ж ситуація на фронті вирівняється, то Пекін може змінити вимоги стосовно початку переговорного процесу", — резюмує В. Кулик.

Нагадаємо, що китайський посол повідомив про негативні наслідки для двосторонніх стосунків практики внесення китайських компаній до переліку спонсорів війни. АЗК внесла 14 китайських компаній до списку «міжнародних спонсорів війни». Китай має найбільшу кількість компаній у цьому списку серед усіх країн світу.