Платіжка українців за час війни зросла на 15% - експерт

Чергове зростання тарифів на світло та воду боляче вдарить по українцях. Люди не будуть повертатися в країну, а тільки виїжджатимуть.

Платіжка українців за час війни зросла на 15%
Платіжка українців за час війни зросла на 15%

Про це в коментарі заявив експерт з питань у сфері енергетики та ЖКГ Олег Попенко.

«В законі про комунальні послуги прописано, що тарифи не будуть зростати на опалення, гарячу воду та розподіл газу. Всі інші тарифи там не прописані. Хоча дійсно було обіцяно, що платіжки під час війни не будуть зростати. Це логічно, бо під час війни зростання комунальних тарифів не на часі. Однак тарифи значно зросли ще торік. Загалом платіжка українця за період війни зросла на 15%. Але і це не все, бо в 2024 році водоканали вирішили підняти ціну на водопостачання від 20 до 60%. Також наші можновладці підтверджують, що тарифи на електроенергію також суттєво зростуть. Вони у 2023 році зросли на 84%, а в цьому році очікується чергове зростання до 6 гривень за кіловат. Паралельно зростуть тарифи для побутового споживача та по обслуговуванню багатоквартирних будинків. Нас очікує зростання вартості багатоквартирних будинків», — каже О. Попенко.

За його словами, повертатися українцям можна лише, якщо вони будуть забезпечені власним житлом та роботою.

«Без цього повертатися немає ніякого сенсу. Адже зростання тарифів приводить до того, що людям не буде чим платити за комуналку. Зростання тарифів приведе до збільшення боргів населення за комуналку. У людей немає можливості сплачувати підвищені тарифи. Економічна ситуація не покращується, а підняття тарифів не буде привабливим для повернення українців в країну», — зазначає О. Попенко.

Він підкреслив, що влада перекладає відповідальність за збільшення тарифів на західних партнерів.

«Хоча вважаю, що Захід до цього немає жодного відношення. Адже наша влада в першу чергу опікується інтересами олігархів та монополістів, які вимагають підняття тарифів. Не виключаю, що владу та олігархів не цікавить доля України», — резюмує О. Попенко.

Нагадаємо, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пропонує підвищити тарифи на воду в Києві з квітня до 40,78 грн за 1 куб. м.