Скандал з Бігусом: журналісти мають виборювати свободу слова — правозахисник

В країні йде війна і тиск на журналістів та активістів, які підіймають та висвітлюють важливі питання та проблеми для України, продовжуватиметься.

Скандал з Бігусом
Скандал з Бігусом

Про це в коментарі заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Проти вищих посадових осіб СБУ розпочато кримінальне провадження. Адже вони виявилися зрадниками та діяли в інтересах іншої держави. Більше того, а хто ї призначав? Треба починати саме з цього. Тому необхідно діяти відповідно до кримінально-процесуального кодексу. Тобто негайно подавати заяву про кримінальне правопорушення. Треба звертатися до Генпрокурора та ДБР відносно посадових осіб, тому що це перевищення службових повноважень. Саме так, крок за кроком, треба виборювати свободу слова», — каже правозахисник.

За його словами, рф тривалий час готуючись до війни, виставляла на посадах колаборантів та своїх осіб, щоб українці не могли себе захистити.

«Осіб же, які тиснуть на свободу слова та порушують законодавство, треба притягати до відповідальності. Також дивно, чому досі не притягнули до кримінальної відповідальності ексгенерала СБУ Наумова та голову СБУ Баканова. Адже вони напряму діяли в інтересах інших держав», — каже правозахисник.

Він наголосив, що в країні йде війна і тиск на журналістів та активістів продовжуватиметься.

«Пресують не тільки журналістів, а й активістів. Тому треба вміти себе захищати. Зрозуміло, що ЗМІ стоять на захисті свободи слова. Тому їх мають захищати та допомагати їм юридично обізнані люди та суспільство. Інакше журналістам та активістам буде дуже важко себе захистити», — резюмує правозахисник.

Нагадаємо, що 16 січня у мережу злили відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини, керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

5 лютого журналісти-розслідувачі з Bihus.Info повідомили, що ідентифікували тих, хто встановив приховані камери у готельні номери для стеження за редакцією. За операцію відповідав департамент захисту національної державності СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки, ймовірно, залучали і департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ.

Водночас СБУ заявляє, що нею порушено кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). Проводяться відповідні процесуальні дії.

СБУ також підтвердило звільнення керівника ДЗНД, не називаючі його ім'я.