Допомога від США: політолог розповів, чому затягується розгляд законопроєкту про підтримку України

Питання не вирішується через виборчу компанію у США. Однак, не виключаю, що за 1,5 місяці буде знайдено якийсь компроміс, коли трампісти зрозуміють, що ця тема грає проти них.

чому затягується розгляд законопроєкту про підтримку України?
чому затягується розгляд законопроєкту про підтримку України?

Про це в коментарі заявив політолог Олексій Якубін.

«Питання не в Україні, а в американських виборах. Один з кандидатів у президенти США Дональд Трамп дуже активно використовує тему Україні у протистоянні з адміністрацією Байдена. Зокрема, Трамп каже республіканцями до президентських виборів не вирішувати питання фінансування України. Цей фактор дуже сильно впливає на поведінку представників Сенату», — каже політолог.

На його думку, план Б зараз для Києва — це спроба розділити питання України та кордону та розглядати їх окремо.

«Не виключаю, що за 1,5 місяці буде знайдено якийсь компроміс, коли трампісти зрозуміють, що ця тема грає проти них. Ще один варіант, якщо Палата представників не проголосує про виділення допомогу, то адміністрація Байдена буде робити все, щоб європейські партнери США, Норвегія та ЄС, почали більше виділяти ресурсів для України. Зокрема, більше поставляти озброєння. До речі, візит високого представника ЄС із закордонних справ Жозепа Борреля є сигналом про майбутню підтримку України», — каже політолог.

За його словами, тепер справа за Палатою представників, яка має проголосувати за законопроєкт про виділення додаткової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без питання кордону. Якщо за 1,5 місяці цього не зроблять, то США поринуть у виборчу компанію і ми будемо очікувати результатів виборів та рішень, які нова адміністрація Білого Дому буде приймати, щодо України", — резюмує О. Якубін.

Нагадаємо, що законопроєкт передбачає $ 61 млрд для України, $ 14 для Ізраїлю у його війні проти ХАМАС і ще $ 4,83 млрд для підтримки партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, зокрема Тайваню.