Чому Дуда вважає, що Трамп виконає обіцянку завершити війну в Україні — відповідь експерта

Партія, яку представляє президент Польщі А. Дуда, має сильні зв’язки з республіканською партією США, а такі заяви використовуються, щоб підняти рейтинги Д. Трампа.

А. Дуда та Д. Трамп
А. Дуда та Д. Трамп

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Партія, яку представляє президент Польщі Дуда, має сильні зв’язки з республіканською партією США. Він намагається застовпити за собою місце комунікатора з ймовірним президентом США Трампом. Те, що говорить Дуда намагання говорити більше не про Україну, а певна заявка на комунікацію з майбутнім очільником Білого Дому в Східній Європі. Зараз ми бачимо, що в Європі та Україні займаються лікуванням репутації Трампа. Це відчувається. Однак вся проблема Трампа в кейсі з Україною, що ми вже бачили Трампа в роботі. Його перше президентство з 2016 по 2020 роки показало, що Трамп не робив жодних кроків для реального завершення війни в Україні. Адже війна триває з лютого 2014 року. Можна згадати Джавеліни, які нібито Трамп передав Україні, однак це була позиція його оточення. Трамп навпаки настояв, щоб Україна заплатила 47 млн дол за декілька десятків комплектів установок Джавелін», — каже І. Чаленко.

За його словами, всі кроки, які спрямовані на реабілітацію репутації Трампа, кроки на те, щоб навести мости зразка 2025 року.

«Інакше це не можна трактувати, а Трамп своїми діями та тиском на палату представників США, показує, що в темі України він не зацікавлений у продовженні великої підтримки з боку США. До виборів в США майже 9 місяців і робиться все, щоб підвісити допомогу Україні», — каже І. Чаленко.

Він підкреслив, що А. Дуда за останні дні не вперше заявляє контроверсійні речі. Зокрема, він нещодавно заявив, що Крим залишиться за Україною.

" Це є зміна риторики Дуди на тлі потепління відносин між нинішнім урядом Туска та України. Вже тут починається політична боротьба всередині самої Польщі", — резюмує політолог.