В Україні запрацювала система «Покрова» яка успішно нейтралізує «шахеди»

Національна система радіоелектронної боротьби «Покрова» успішно збиває з курсу російські «шахеди» в небі над Україною.

В Україні запрацювала система “Покрова” яка успішно нейтралізує шахеди
В Україні запрацювала система “Покрова” яка успішно нейтралізує шахеди

Речник Повітряних сил підтвердив роботу та успішне застосування системи «Покрова» у відповідь на статтю Forbes про появу на озброєнні України потужної системи РЕБ, що здатна перехоплювати російські ударні безпілотники.

«Покрова» є і її використовують. Є й інші, які працюють. Системи РЕБ працюють проти усіх засобів повітряного нападу противника", — розповів Ігнат.

Комплекс «Покрова» використовує технологію спуфінгу, яка підміняє супутникові сигнали та таким чином вводить в оману навігаційні пристрої дронів. Відхилившись від маршруту вони пролітають повз ціль або падають неушкодженими.

Запущені Росією Shahed-136 почали знаходити на землі без жодних слідів ураження наприкінці січня цього року.

«Спуфінг» непомітний для дронів та може успішно застосовуватись навідміну від звичайного глушіння усіх сигналів. Останнє майже не має впливу на «шахеди» через використання у їх конструкції повністю автономної інерціальної навігаційної системи, яка навіть без сигналів дозволяє продовжити рух у напрямку цілі.

«Навіть якщо всі його канали глушаться, він все одно продовжує летіти за інерцією. І коли виходить із зони дії РЕБу, то може повертатися на курс. У „шахеда“ пригнічується навігація. Тобто він так збивається з курсу. Тому це складно. Але їх вже знаходять у полях, тобто збивати їх вдається. Зокрема, і за допомогою систем РЕБ, пригнічуючи сигнал навігації», — розповів Ігнат.

Система «Покрова»

Окрім принципу роботи інші деталі про «Покрову» достовірно невідомі. Однак, ймовірніше за все, під цією назвою криється не прилад, а мережа систем, що працює по всій країні. Це випливає із необхідності постійного «впливу» на безпілотник упродовж його польоту.