Економічне бронювання від мобілізації: бідні гинитимуть за багатих — експерт

В Україні хочуть створити армію бідних. Тобто робітників та селян, які мають воювати замість багатих.

Економічне бронювання від мобілізації:
Економічне бронювання від мобілізації:

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Такий підхід ще більше посилить соціально несправедливу мобілізацію. Багаті люди будуть купувати собі право на життя та стиль життя, який був до війни, а бідні люди, які не мають таких коштів, та високу зарплату, фактично повинні йти воювати та гинути за багатих. Тобто багата людина з певним рівнем доходу, ні сама, ні члени її родини, ніколи не потрапить на нуль. Туди будуть відправляти людей з різних малозабезпечених родин. Зокрема, тих, хто має низькі доходи. Тобто в Україні буде армія робітників та селян. Багаті будуть відкупатися, а бідні будуть змушені йти воювати. Одні будуть віддавати гроші, а інші — своє життя», — каже А. Павловський.

За його словами, в Україні має бути справедлива мобілізація.

" В країні більше мільйона людей, які належали до різних силових структур, так званих молодих пенсіонерів, які виходять на пенсію з 40 до 60 років. Це навчені люди, які все життя були в погонах та знають, як володіти зброєю. Їх все життя утримувала держава. Давала їм високі заробітні плати, соцпакети та високі пенсії з держбюджету, щоб у разі, якщо настане момент захищати державу, їх утримання за бюджетні кошти себе виправдало. А так виходить, що ці люди уникають мобілізації. Замість них до лав ЗСУ беруть непідготовлених людей, які не мають досвіду та не знають, з якого боку підійти до зброї. Треба багато часу, щоб їх навчити та витратити на це кошти. Хоча є навчені люди. Тож чому ТЦК не звертають увагу на силовиків, яких у нас дуже багато — десь півмільйонну призовного віку. А вони навпаки отримують бронь. А для чого нам тримати аж 500 тисяч озброєних силовиків всередині країни, в глибокому тилу?", — каже А. Павловський.

На його думку, в першу чергу до лав ЗСУ мають призивати нинішніх та бувших силовиків.

«Тобто так звані молоді пенсіонери. Потім повинні призивати всіх, тих, хто утримається за бюджетні кошти. Це держслужбовці, митники, прокурори і так далі. Таких теж у нас дуже багато. У нас більше 4 млн бюджетників. Половину з них чоловіки. Вже потім призивати тих, хто немає відношення до війська і кого треба навчати та готувати», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Офіс президента та Ініціативна група у Верховній Раді мають два різні підходи щодо критеріїв для економічного бронювання від мобілізації: або це податки з зарплати в щонайменше 30−35 тисяч гривень, або 20 тисяч гривень доплати за працівника щомісяця.