Експерт розповів, де взяти 720 мільярдів гривень на мобілізацію

Треба раціонально використовувати кошти, які є, а також припинити обслуговування та виплату зовнішніх та внутрішніх боргів, ліквідувати систему депозитних сертифікатів та виплати по ним.

Данило Гетманцев
Данило Гетманцев

Про це в коментарі заявив експерт з економічних питань Юрій Гаврилечко.

«Жодних проблем знайти 720 млрд з бюджету для мобілізації немає. Ці кошти є. Адже видаткова стаття бюджету порівняно з попередніми роками не скорочена. Держава абсолютно спокійно продовжує обслуговувати та повертати борги. Немає жодних перемовин з кредиторами, щодо призупинення цих операцій ніхто не проводив. Крім того, Нацбанк продовжує сплачувати банкам фантастичні відсотки за розміщення коштів на депозитних сертифікатах, на яких зосереджено зараз більше ніж пів трильйона гривень. В нас продовжують фінансуватися органи виконавчої влади та місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях. Крім того, ті ж самі органи витрачають бюджетні кошти на різні закупівлі та послуги. Наприклад, на охорону приміщень в Маріуполі», — каже Ю. Гаврилечко.

На його думку, це навіть не корупція, а наслідок того, що у нас офіційно немає стану війни.

" У нас є воєнний стан. А це якраз мобілізаційний захід. Законопроєкт про стан війни було внесено ще в 2022 році, він кудись зник. Без цього абсолютно всі структури виконавчої влади продовжують працювати за нормами, режимами та інструкціями мирного часу. Тобто у нас є гроші в бюджеті, які витрачаються невідомо куди. Зараз 15 лютого, а в мене під вікнами Київзеленбуд облаштовує клумби. Тому не потрібно підіймати податки. Їх потрібно скорочувати — більше грошей буде. Треба раціонально використовувати кошти, які є, а також припинити обслуговування та виплату зовнішніх та внутрішніх боргів, ліквідувати систему депозитних сертифікатів та виплати по ним. У нас 2023 року банківська система отримала найбільший за всю історію незалежності прибуток під час війни. Це унікальний випадок, якого не було в жодній країні. Третій крок — скоротити на 90% всі видатки мирного часу, які не потрібні для ведення війни. Наприклад, облаштування клумб та перекладання бруківки у містах — це непотрібні видатки. І таких видатків безліч. Вони складають левову частку всіх видатків по всій країні", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що нардепи ВР очікують пропозицій від Мінфіну щодо збільшення доходів держбюджету на 40 мільярдів гривень у рамках виконання зобов’язань перед МВФ. І поки залишається «відкритим питання» про 720 мільярдів на посилення мобілізації, заявив голова парламентського комітету з питання фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.