Політолог прокоментував «гарантії безпеки» Україні від Франції

Франція бере зобов’язання, щодо постачання Україні певної військової техніки, снарядів та надання іншої допомоги.

Політолог прокоментував гарантії безпеки Україні від Франції
Політолог прокоментував гарантії безпеки Україні від Франції

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Мова йде не про гарантії безпеки, а про безпекові зобов’язання. Це інше. Тобто це довгострокова угода про співпрацю між Україною та Францією у галузі безпеки та оборони. Франція бере зобов'язання, щодо постачання Україні певної військової техніки, снарядів та надання іншої допомоги. Наприклад, підготовка українських військових, захист у галузі кібербезпеки. Тобто мова йде про допомогу у тих галузях, де Франція може бути максимально корисною і в яких у нас є потреба», — каже політолог.

За його словами, відмінність від подібних угод, підписаних з іншими країнами, полягає у специфіці кожної окремо взятої країни.

«У кого що краще розвинуто, на це і робиться ставка. Тобто Британія робить ставку на військову допомогу на розвиток військово-морського флотую, Франція робить ставку на допомогу артилерією, снарядами та підготовку українських військових, відділяючи 6 млрд євро на наступні 2 роки. Ці угоди є непоганими. Однак вони не призведуть до того, що ці країни будуть воювати на боці України. Однак Україна на довгострокову перспективу зможе планувати собі розвиток ВПК та системи національної безпеки та оборони, розуміючи, що допомога від партнерів буде прогнозованою», — підкреслює політолог.

За його словами, угоди які Україна підписала з Парижем та Берліном, крім декларативної частини мають практичну складову.

«Це допомога по вище зазначеним напрямкам. Це конкретні гроші та підтримка, яку Україна буде отримувати. Також це сигнал рф — що ніхто не збирається відмовлятися від України поки вона не стане членом НАТО. До цього часу ми матимемо підтримку від інших країн, щодо зміцнення нашої національної системи безпеки та оборони. Крім цього у президента були перемовини у закритому форматі. Їх наслідки ми побачимо у конкретних військових пакетах, які почала отримувати Україна. Зокрема, від Іспанії, Німеччини, Найближчий час буде ще кілька. Тому візит був вдалий та відбувся з максимальною користю», — підкреслює І. Рейтович.

На його думку, перемовини між Україною та США — окрема історія, але те, що В. Зеленський зміг переговорити з Джо Байденом телефоном та зустрітися зі значною частиною американських сенаторів та конгресменів також позитивний момент.

«Це дозволить нагадати про Україну та пришвидшити виділення допомоги для Києва від США», — резюмує політолог.