Чому Орбан насправді вимагає зупинити допуск української агропродукції на ринок ЄС — відповідь політолога

Заява прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, що українську агропродукцію не потрібно допускати на європейський ринок — це маніпуляція.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Орбан відверто маніпулює. Це просто підміна понять. Він показує, що проблеми йдуть не від стандартів, які встановлені на стороні Єврокомісії, а від українського імпорту. Насправді ж проблема у європейських аграріїв не від українського імпорту, а у зеленому курсі Євросоюзу, який вимагає зменшення викидів від агродіяльності. Тобто підвищуються витрати на виробництво, виходячи з тих стандартів, які сам же для себе встановив Євросоюз. Ми вже бачимо, що Єврокомісія багатьох країн пішла на зустріч аграріям багатьох країн у цьому питанні. Після чого призупинили відповідні положення тимчасово для того, щоб в цій країні досягти компромісу», — каже І. Чаленко.

За його словами, в Європі проводиться робота по дискредитації українського виробника.

«Тобто це зменшення нашої репутації у ЄС, а також підігрування москві. Однак, Україна в нинішній ситуації має поводити себе максимально тактично. Орбан очікує від української сторони реакційних заяв, які б зруйнували перемовини. Наприклад, про подовження дії безмитного режиму. Тобто його подовження на постійній основі та внесення його в угоду про асоціацію. Про це обмовився наш голова уряду Шмигаль. Зокрема, що країна працює над тим, щоб зняти бар’єри для української агропродукції. Орбан своїми діями, в кооперації з радикальними елементами інших країн, наприклад, Польщі, де конфедерація блокує наш кордон, роблять все, щоб під приводом загальних негараздів європейських аграріїв зробити крайню Україну. В цьому моменті треба йти по темі відповідності певних кліматичних стандартів наших агровиробників. Тобто наші аграрії можуть зараз конкурувати у питаннях зеленої політики разом з аграріями з ЄС. В цій ситуації потрібна зважена, дипломатична робота. Також ми маємо рахувати всі збитки через блокаду українського кордону та у майбутньому подавати позов для того, щоб компенсувати збитки, які отримав український бізнес, в наслідок блокадних дій», — резюмує І. Чаленко.