В Україні побільшало мільйонерів, бо чиновники заробляють на біді — експерт

Для когось війни — рідна мати. Тобто вони заробляють на людській біді та катастрофі.

В Україні побільшало мільйонерів,
В Україні побільшало мільйонерів,

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Здавалося б в Україні війна та важка економічна криза. Мільйони людей втратили свої робочі місця. За даними ООН до 7 млн в країні ВПО та 5 млн біженців перебувають за кордоном. В цей час деякі категорії громадян не зважаючи на все продовжують збагачуватися. Більшість населення затягує паски, в них суттєво падає купівельна спроможність. А для когось війни — рідна мати. Тобто вони заробляють на людській біді та катастрофі. Чому уряд дає такі можливості так робити? Система оподаткування, як була несправедливою, так залишається. Хоча на момент воєнного стану треба було ввести прогресивну шкалу оподаткування», — каже А. Павловський.

За його словами, без війни, у мирний час в більшості європейських країн ЄС діє прогресивна шкала оподаткування, а також закони про предмети розкоші.

«А у нас цього немає. У нас навпаки зросла кількість мільйонерів під час війни. Зокрема, половина фракції Слуги народу скупилися за час війни. Купили собі нове нерухоме майно та автомобілі. В них все добре і нардепи можуть собі дозволити не помічати війну. До речі, в суспільстві весь час зростає запит на справедливість», — зазначає А. Павловський.

За його словами, податкова система та правоохоронні органи мають зробити все, щоб чиновники перестали заробляти кошти на війні.

«На жаль, бажання нажитися на війні не припиняється. Треба, щоб уряд вносив відповідні законопроєкти. Для цього треба врегулювати чинне законодавство, щоб відновити справедливість в суспільстві. В нас же навпаки Гетьманцев вносить законопроєкти, які придушують малий та середній бізнес та не дають йому дихати. Водночас в Україні створюють всі умови для розвитку великого капіталу. Також не закрили чорні офшорні схеми. Капітали продовжують витікати з країни. Зокрема, за даними Bloomberg близько 4 млрд доларів, які були отримані за українське зерно, так і не повернулися в країну, а осіли в офшорах. Уряд робить вигляд, що все нормально та не карає великих агроолігархів та агробаронів, які за працю українських селян отримують мільярди доларів, а потім нічого не повертають в Україну. Потім ми кажемо, що в бюджеті не вистачає коштів на армію та соціальні програми. Так відбувається, тому що великі суми осідають за кордоном. Хоча малий та середній бізнес не може користуватися офшорними схемами», — підкреслює А. Павловський.

На його думку, в Україні має запрацювати закон на розкіш, бо це відбувається в Європі.

«Можна взяти приклад Франції та запровадити щось подібне у нас. Тобто оподаткування великих доходів та капіталів», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що голова фінансового комітету Верховної Ради підбив підсумки кампанії з декларування за минулий рік. В Україні відчутно побільшало мільйонерів: у 2023 декларації на понад 1 мільйон гривень подали 12374 українці. А це майже на 3 000 більше, ніж за рік до того.