Експерт спрогнозував, чи звільнять Кличка

У президента Володимира Зеленського повернулася до ідеї розмежувати повноваження мера Києва і голови КМДА.

Віталій Кличко
Віталій Кличко

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Створена тимчасова спеціальна комісія у Раді може вплинути на відставку Кличка з посади голови КМДА. Ми пам’ятаємо, що він, як голова КМДА, зараз підзвітний голові Київської військової адміністрації. Треба розуміти, що тут трохи інший концепт та стратегія. Адже у парламенті досі лежить законопроєкт про столицю, в новій редакції пропонується порозділяти посади. Мають відбутися дуже серйозні зміни по столиці, які приведуть зо зменшення влади Кличка. Тобто, якщо комісія Ради покаже неефективну діяльність нинішнього мера столиці, то якраз в межах парламенту це буде обґрунтуванням, навіщо приймати цей законопроєкт. Саме таким чином можлива відповідна подальша боротьба з Кличком з погляду політики», — каже І. Чаленко.

Він нагадав, що В. Кличко сильно критикує центральну владу.

«Тому вона буде перевіряти, як Кличко особисто управляє Києвом. Якраз з точки зору цивільної частини, ми бачимо зараз багато різних проблем. Зокрема, це метро на Теремки, проблеми з мостами та комунікаціями. Все це можна підняти та показати негатив правління Кличка, починаючи з 2014 року», — каже І. Чаленко.

На його думку, В. Кличко поки що не може скласти конкуренцію В. Зеленському на загальнонаціональних виборах.

" Адже за даними соціології, він не несе безпосередньої загрози. Однак на рівні конфлікту центральної та місцевої влади, він намагається, як очільник асоціації міст України, повернутися на загально національний рівень. Крім того, Кличко співпрацює з Німеччиною. Тому тут є певний момент боротьби на політичному горизонті. Цілком можливо, що в нього лишається можливість залучення ресурсів. Тому цілком можливо, що у Зеленського намагаються виправити поведінку Кличка, яка сьогодні є агресивно-опозиційною. На Банковій хочуть, щоб Кличко займався темами столиці, а не ліз у політичні теми. Адже його останні заяви були, щодо свободи слова, тиску на місцеве самоврядування та на ледь не побудові авторитаризму. Просто так це не проходить. Саме тому і було створено тимчасово спеціальну комісію, яка подивиться, що робить Кличко. Далі боротьба продовжиться на полі столиці, що заважатиме Кличку виходити на загальнонаціональні питання", — резюмує політолог.

Нагадаємо, що київський міський голова Віталій Кличко заявив, що розраховує на ґрунтовну й результативну роботу нової тимчасової комісії, утвореної Верховною Радою для дослідження ефективності функціонування столичних органів влади.