Удар по дипломатичному престижу рф — політолог про угоду що підписала Україна з Канадою та Італією

Угода про безпеку між Україною та іншими країнами, зокрема Італією та Канадою, це політичний хід, а не «гарантії безпеки».

Україна підписала так звані безпекові угоди з Італією та Канадою
Україна підписала так звані безпекові угоди з Італією та Канадою

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віктор Небоженко.

«Гарантії — це взаємні зобов'язання. А хитрість Заходу полягає в тому, що він хоче, щоб кожна країна мала маневр для допомоги Україні, щоб не можна було сказати, що НАТО напало на рф. Наприклад, лідером постачання літаків F16 стала така маленька країна, як Данія. Однак вона не може гарантувати безпеку України, бо це дуже маленька країна. Однак такі угоди дають можливість кожній країні знайти свій шлях для допомоги Україні. Тоді москва не зможе звинуватити Захід. Якшо Данія допомагає готувати Києву пілотів, це не буде вважатися, що це робить НАТО. Тому це не гарантії безпеки. Надати гарантії безпеки може лише дуже великий Альянс — НАТО, яке цього робити не хоче. Тому ті ж самі країни НАТО окремо підписують угоди з Україною. Це лише правильний дипломатичний хід», — каже В. Небоженко.

За його словами, Офіс Президента дуже неохайно ставиться до дипломатії.

«У нас у найбільших країнах немає українських послів, а там, де вони є, скорше керують ресторанами, як у Вашингтоні, ніж займаються проблемами України. Саме звідти і йде таке висловлювання про гарантії безпеки. Однак, те що країни одна за іншою збираються та підписують його це дуже добре. Це своєрідний європейський референдум. Це дуже важливо для України. Адже кожен підпис маленької Данії, Румунії, Франції, Канади чи Італії — удар по дипломатичному престижу росії. Інша справа, що українцям не можуть це нормально пояснити. Слово гарантії припускає, що у тієї та іншої сторони є обов’язки з питань безпеки. В угодах, які підписала Україна з різними країнами, зокрема, з Канадою та Італією йде мова про посилення співробітництва з Києвом під час війни. Це важлива мотивація, яку треба підтримувати», — резюмує В. Небоженко.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський повідомив про укладення безпекових договорів з главами урядів Італії та Канади.