Чи введе Канада свої війська в Україну — відповідь політолога

Якщо державність України опиниться під загрозою, то деякі держави члени Альянсу можуть відправити на свій розсуд деякі військові підрозділи в нашу країну.

Чи введе Канада свої війська в Україну
Чи введе Канада свої війська в Україну

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Є ідея президента Франції Макрона з приводу гіпотетичних сценаріїв та обставин вводу західних військ в Україну. Насправді поки немає таких обставин, при яких усі держави члени НАТО можуть на свій розсуд без згоди інших членів Альянсу відправляти військові підрозділи до України. Такими обставинами може буде катастрофічна ситуація на фронті. Наразі такого сценарію навіть на горизонті і близько немає. Нагадаю, що перед початком повномасштабної війни, усі країни позабирали своїх інспекторів. Адже всі ті, хто воює під командуванням Генштабу є учасниками бойових дій. Навіть якщо виконують допоміжні функції стосовно збройних сил України. Тому поки жодна держава член НАТО не відправить в Україну своїх військових. Навіть, якщо йдеться про навчання», — каже В. Воля.

На його думку, Франція та Канада перед тим, як відправити своїх військових в Україну, мають провести консультації з всіма державами членами Альянсу.

«Адже якщо одна держава втягується у війну на боці Україні, то і всі інші втягуються автоматично. Тому наразі в НАТО не буде консенсусу з відправлення підрозділів в Україну. Однак Канада, Франція та інші країні можуть відправити свої війська у разі критичної ситуації на фронті, якщо на це буде згода Альянсу. Тобто, якщо державність України опиниться під загрозою, то деякі держави члени Альянсу можуть відправити на свій розсуд деякі військові підрозділи в Україну. Однак, багато експертів через відсутність належної кваліфікації почали інтерпретувати слова Макрона дуже некоректно і спрямували дискурс у неправильному руслі», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Канада вслід за Францією заявила про можливість відправки військ в Україну для проведення тренувань за умови, якщо це місце буде далеко від лінії фронту. Про це повідомив міністр оборони Канади Білл Блер.