Україноцентризм не відбувся, тому що нас розділяли — Новак

Українців розділяли понад 30 років, а війна руйнує усі ці роз’єднувальні фактори.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Якби у нас був реалізований спочатку було реалізовано об’єднавчий україноцентричний об’єкт, то в нас би не було б війни. Війна — прямий наслідок того, що майже за 30 років незалежності Україна не стала єдиною Україною. Україноцентризм не відбувся, тому що нас розділяли. Зокрема, за релігійними ознаками, за мовою, причому дуже професійно, на всіх рівнях. Починаючи від дитячого садочку та закінчуючи російськомовними кліпами та серіалами на всіх наших каналах. Також нас розділяли за історією. Тобто одні українці знали одну історію, а інші — жили в зовсім іншій історії. Крім того, нас розділяли за важливістю в економічному процесі для економіки країни. Нагадаю, що Партія регіонів та інші проросійські сили стверджували, що Південь, а особливо Донбас годує всю Україну «, — каже А. Новак.

Він підкреслив, що українців розділяли саме у цих 5 сферах життя. Саме тому не відбулося об’єднання України, як єдиної держави та українців, як єдиної нації.

«Зараз війна з жахливими наслідками та нашими втратами руйнує усі ці роз’єднувальні фактори, якими нас годували у роки незалежності і до цього. Тобто весь період радянського союзу, а до того, період імперії. Це була політика тримати народ у покорі. Тобто розділяй та володарюй. Саме це і зробили з українцями. Наголошу ще раз, що війна руйнує ці 5 розділів, однак зруйнувати, це ще не означає збудувати. Тому зараз дуже актуальна тема, як та навколо чого об’єднати українців. Щоб вони не протиставляли один одному щось», — резюмує А. Новак.