Чому Шольц не передає Україні Taurus — відповідь політолога

Канцлер Німмечини Олаф Шольц поки не передає Україні дальнобійні ракети Taurus, бо боїться рф.

Чому Шольц не передає Україні Taurus
Чому Шольц не передає Україні Taurus

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Британія, Франція та інші західні партнери закликають Німеччину передати Taurus. Якби Шольц хотів схилити Україну до швидких перемовин з рф, то Німеччина не займала б другу сходинку серед всіх держав, щодо фінансування та підтримки України. У Шольца просто є історичний страх перед російською федерацією. Він є у німців після Другої світової війни. Також на Шольца тиснуть лобісти, які страждають через зміну шляхів енергопоствок газу, і немає доступу до російського енергоресурсу. Саме тому у Шольца йдуть перемовини з підприємцями», — каже І. Чаленко.

На його думку, Шольц не передає Україні Taurus, тому що зважає на ризики для Німеччини.

«Однак, коли йому на стіл поклали план, що рф через кілька років може дійти до Німеччини, то він на це став сильно зважати. Однак Шольц помилково вважає, що ненадання Україні далекобійного озброєння буде стримувати рф. Думаю, що на Шольца тиснуть і він опиняється у ситуації, коли його позиція є вкрай не проактивною. Тобто Шольц має брати на себе лідерство за країни НАТО у європейський частині світу. А у разі перемоги Трампа на виборах в США і можливості зменшення американської військової присутності в Європі. Тому Шольц стоїть перед дуже складним вибором та вагається. Не думаю, що він грає в сторону рф. Він на боці України, бо, як мінімум, Україна та Німеччина підписали безпекову угоду. Щодо передачі ракет Taurus, то Шольц розуміє, що їх треба буде звідкись запускати. Питання з чого саме це робити. Адже Су- 24 треба адаптувати. За підрахунками українських експертів цей процес може затягнутися до пів року. Далі якщо будуть передавати авіацію, то це мають бути або шведські Gripen, або F/A-18 Hornet. Однак рішень по ним поки не прийнято. Не виключаю, що Шольц погодився, єдине — він вибирає момент для публічного політичного рішення. Адже Taurus не пускаються просто так, має бути підготовлена авіаційна платформа. Тому відсутність політичного рішення від Шольці треба розглядати комплексно. Можливо вже готується інфраструктура для того, щоб Taurus застосовувався. Плюс постає питання навчання українських фахівців. Про якраз йшла мова у злитих в мережу переговорах німецьких службовців, де говорилося що є два сценарії навчання українців. Два тижні або чотири місяці. А хто нам прямо скаже чи не відбувається це прямо зараз. Таку інформацію ніхто подавати не буде», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Politico пише — причина, з якої Шольц відмовляється чітко сказати, що він хоче перемоги України, полягає в тій самій причині, що й відмова надати необхідну зброю для досягнення цієї мети: глибоко вкорінений страх перед рф.