Чи загрожує Україні дефолт у 2024 році — відповідь експерта

Якщо говорити про дефолт в умовах війни, то всі соціальні виплати в Україні призупиняться.

Чи загрожує Україні дефолт у 2024 році ?
Чи загрожує Україні дефолт у 2024 році ?

Про це i-ua.tv заявив — кандидат політичних наук, керівник «Міжнародної асоціації малих громад» Олексій Буряченко.

«Питання дефолту багатошарове. Тому ми маємо дати собі відповідь на питання — війна чи економічний розвиток. Звичайно армія має працювати, бо коштом внутрішніх резервів ми фінансуємо армію, ВПК. Тому, чим краще економіка, тим краще справи на фронті», — каже О. Буряченко.

Він підкреслив, що під час війни дуже важко всім українцям.

«Психологи кажуть, що українці під час війни знаходяться у психологічній ямі. Непросто хлопцям та дівчатам не тільки на фронті, але й більшості людей, які знаходяться в тилу. Адже немає достатньої кількості робочих місць та інвестицій. Два роки поспіль у нас дефіцит бюджету, а уряд тільки зараз намагається налагодити діалог з бізнесом. Якщо говорити про дефолт в умовах війни, то всі соціальні виплати призупиняться. На фоні війни ми будемо мати ще шалену інфляцію. Зростатимуть споживчі ціни, відповідно це вдарить по нашій національній валюті. Чи витримають українці ще такі випробування під час війни? Тому під час війни не ставив би питання про дефолт», — каже О. Буряченко.

За його словами, треба ставити питання про пролонгацію домовленостей, щодо кредитних зобов’язань на інші періоди.

«Тим паче, що Україна отримає допомогу від ЄС в розмірі 50 млрд євро, а також кошти з заморожених російських активів. Сподіваюся, що кошти надійдуть і від США. Таким чином Україна зможе пройти 2024 рік. А ось що робити Україні після війни — інше питання. Адже після війни буде велика кількість запозичень, з іншої сторони зменшиться фінансова допомога від наших партнерів. Це буде потребувати оптимізації процесів. До речі, вже почалося скорочення держслужбовців на 20%. Тому саме тут буде точка, де треба буде прийняти рішення. Або ми беремо себе в кулак та оголошуємо дефолт, і не факт, що нам дозволять це зробити наші іноземні кредитори. Адже тоді Україна нікому нічого не буде винна. Хоча зобов’язання України перед іноземними кредиторами величезні. Або ж можна брати приклад з Південної Кореї, яка пройшла болючу економічну кризу, і після чого в неї почалося потужне фінансово-економічне зростання. А є ще сценарій технічного дефолту. Тому чи має Україна оголошувати себе дефолтом, необхідно віршувати громадянам після нашої перемоги», — резюмує О. Буряченко.

Нагадаємо, що S&P знизило рейтинг України та прогнозує дефолт за зовнішніми боргами.