В Україні хочуть вдесятеро збільшити допомогу при народженні дитини: звідки брати кошти

Збільшення допомоги при народженні дитини вдесятеро, стане мотиватором для повернення жінок в Україну.

В Україні хочуть вдесятеро збільшити допомогу при народженні дитини
В Україні хочуть вдесятеро збільшити допомогу при народженні дитини

Про це в коментарі заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Така ініціатива є дуже потрібною та актуальною. Якщо вона буде реалізована, це буде хороший мотиватор для багатьох українців, які повернулися назад. Особливо враховуючи те, що більшість тих, хто виїхав з України — жінки. Для них отримати допомогу в 10 тисяч доларів при народженні першої дитини — хороший мотиватор повернутися в Україну. Адже подібних виплат в країнах ЄС немає», — каже А. Новак.

Своєю чергою економіст Олег Пендзин підкреслює, що такого низького рівня народжуваності, як в 2023- 2024 році в Україні не було давно.

«Це зрозуміло, адже в період активних бойових дій різко падає народжуваність. Логіка законопроєкту пролягає в тому, щоб якимось чином зацікавити сімейні пари здійснювати народження дітей. Однак абсолютно логічне запитання, а звідки брати кошти? А не звідки. Все що ми заробляємо — витрачаємо на війну. А всі соціальні програми фінансуються коштом запозичень. У нас сьогодні дефіцит з запозичення. Ми очікували від партнерів допомогу на рівні 37, 5 млрд доларів. Однак підтверджені суми отриманні коштів на рівні 27- 28 млрд доларів. Цих грошей не буде вистачати для того, щоб перекрити всі потреби», — каже О. Пендзин.

Він нагадав, що наразі по всій країні є затримки по виплатах посмертних для воїнів ЗСУ та інших заборгованостей. Тому ідея збільшити допомогу при народженні дитини в десятеро — гарна, але не бачу поки конкретного способу її реалізації.

«Не знаю, де взяти кошти на реалізацію цієї ініціативи. Це точно не пропозиція провладних сил, тому не думаю, що ця стаття буде проголосована. Після війни це також буде складно зробити. Адже рф залишатиметься нашим агресивним сусідом. Поки рф не зникне з мапи світу знижувати видатки на оборону буде неможливо. Крім того, після війни нам значно скоротять обсяг макро- економічного фінансування. Почнеться відновлення української економіки. Буде купа витрат, які матимуть першочергове значення. Не думаю, що тоді швидко знайдуть кошти на збільшення допомоги при народженні дитини. Хоча ми зараз знаходимося в демографічній ямі. Ідея збільшити допомогу гарна, але її реалізація поки незрозуміла», — резюмує Олег Пендзин.

Однак Андрій Новак вважає, що знайти кошти в держбюджеті абсолютно реально.

«Рівень народжуваності в Україні надзвичайно знизився. Тому людей, які будуть отримувати таку допомогу від держави в декілька разів менше, ніж, наприклад, 3−4 роки тому. А бюджетні пріоритети завжди в руках уряду. Тому, якщо програма з народжуваності буде в пріоритеті, то завдяки скороченню інших статей витрат, забезпечувати виплати. Адже ця програма має серйозне значення національного масштабу.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає збільшення розміру допомоги при народженні дитини з 41 тисячі 280 гривень до понад 384 тисяч гривень. Про це йдеться у пояснювальній записці відповідного законопроєкту № 11072 від 11 березня,