Люксембург приєднається до артилерійської коаліції для України

Люксембург приєднується до артилерійської коаліції, яку очолюють Франція та Німеччина.

Люксембург приєднається до артилерійської коаліції для України
Люксембург приєднається до артилерійської коаліції для України

Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони України.

Крім того, країна закуповує дрони для потреб Сил оборони України у співпраці з Бельгією та Нідерландами.

Артилерійська коаліція

Під час першого засідання представники країн-учасниць виробили спільну позицію щодо забезпечення потреб Збройних Сил України у певних зразках артилерійського озброєння.

Під час відкриття міжнародної Коаліції артилерії були присутні представники 22 країн. Українську делегацію очолював заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

У Міноборони наголосили, що учасниками Коаліції артилерії є країни, які володіють передовими технологіями виробництва сучасних артилерійських систем, боєприпасів, артилерійської розвідки, безпілотних систем для цілевказання, а також систем управління вогнем.

Метою цієї ініціативи є підвищення спроможностей Сил оборони України, надання нових артилерійських засобів, а також забезпечення ефективного функціонування уже наданих зразків артилерійського озброєння.

Також учасники обговорили питання військово-технічного співробітництва, націлені на довгострокову підтримку артилерійських підрозділів українського війська.

Генерал-лейтенант Іван Гаврилюк заявив, що Україна зацікавлена як у закупівлі сучасних артилерійських систем, так і у розгортанні виробництва окремих зразків на території України.

Він наголосив, що отримані раніше від партнерів артилерійські установки продемонстрували високу ефективність у боях із російськими окупантами.

Ініціатива передбачає поставку Україні 78 нових артилерійських установок Caesar, що мають бути виготовлені у 2024 році. Очікується, що кожна з країн — учасниць коаліції зробить свій внесок у фінансування проєкту.