Влада свідомо ослаблює податками економіку України — експерт

За час війни, ми втратили майже 50% ВВП. Тому бізнес треба не обкладати податками, а підтримувати.

Руслан Соболь
Руслан Соболь

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Про стан нашої економіки дуже яскраво говорять показники міжнародних фінансових інституцій. За час війни, ми втратили майже 50% ВВП. Війна не закінчилась, тому ці показники, на жаль, можуть збільшуватися. А що стосується податків, то в умовах, в яких ми існуємо, тільки лібералізація покращує ситуацію. Тож підвищення податків позитивним чином не може впливати на економіку та економічне середовище. Зокрема, на бажання підприємців генерувати додаткову вартість товару та послуг. Очевидно, що наша економіка тримається на донорській підтримці. Наразі ми не здатні забезпечити існування країни своїми силами. Тому чи ми на 5 млрд грн більше зберемо податків, чи на 5 млрд менше, суттєво нічого не зміниться. Отже, говорити, що це необхідність та питання життя чи смерті для України не стоїть», — каже Р. Соболь.

Зараз за його словами, найголовніше питання — збереження підприємницького потенціалу в країні для того, щоб після війни, у нас була змога своїми силами генерувати додаткову вартість товару та послуг з надписом зроблено в Україні.

«Тобто виготовлене національним виробником, а не компаніями, які займуть це місце, якщо український бізнес ослабне чи зникне, споживати ми від того не перестанемо. Однак це вже будуть товари з написом зроблено в Польщі, Німеччині, США, Китаї, Японії і таке інше. А чи це питання економічної незалежності нашої країни? Нагадую, що сила економіки напряму залежить від того, а скільки товарів та послуг ця країна експортує. Вже не кажу про внутрішній ринок, який має бути повністю закритий власним виробництвом», — зазначає експерт.

За його словами, влада свідомо ослаблює податками нашу економіку.

«Не можна навантажувати податками і без того ослаблену економіку країни. Бізнес — це організм, а економічна складова його стан. А яка задача? Що буде в кінці? Хтось витримає, хтось піде в тінь, а хтось зникне. А цей хтось виробляє продукцію, створює робочі місця, борються за своє існування та можливість закривати потреби всередині країни та планувати експорт на зовні, підсилюючи майбутню економічну складову України. Тому бізнес треба не обкладати податками, а підтримувати. На час війни треба знижувати податки та перевірки», — резюмує експерт.